Favorieten groene trui

Favorieten puntenklassement tour de France 2013

De topfavoriet en de te kloppen man in de strijd om de groene trui is Peter Sagan. De Slowaak won vorig jaar bij zijn Tourdebuut drie etappes en veroverde de eerste dag al het groen – die hij tot Parijs wist te behouden. De spurter van Cannondale is misschien wel de meest complete renner van het peloton op dit moment. In het voorjaar pakte Sagan al de overwinning in klassiekers Gent – Wevelgem en de Brabantse Pijl en ook in de Ronde van Zwitserland deed The Terminator wat hij moest doen: het puntenklassement winnen. De kans dat Sagan het kunstje van vorig jaar gaat herhalen is erg groot. Hij kan namelijk in de vlakke etappes zonder hulp van teamgenoten een sprint winnen, heeft een ijzersterke ‘jump’ op aankomsten bergop en kan de hooggebergtes goed verteren.

De grootste concurrent van Sagan is de Brit Mark Cavendish. De winnaar van de groene trui van de Tour de France van 2011 is de rapste sprinter ter wereld en heeft al 23 Tourzeges achter zijn naam. Waar Sagan de Pyreneeën en Alpen makkelijk zal overkomen, heeft Cav vaak moeite in het hooggebergte. De Brit, die begin dit seizoen van Team Sky naar Omega Pharma-Quick Step verhuisde, zal dus alles van de tussensprints en etappezeges moeten hebben. Ondanks dat de hardrijder uit het eiland Man tijdens de voorjaarsklassiekers met lege handen bleef, is zijn vertrouwen zoals altijd enorm. Dat ook zijn vorm uitstekend is bleek wel weer in de Giro d’Italia: Cavendish won 5 etappes en won het puntenklassement.
De Duitser André Greipel en de Australiër Matthew Goss werden vorig jaar respectievelijk tweede en derde in de strijd om groen en zullen dit jaar wederom een gooi willen doen naar de overwinning. Waar Sagan en Cavendish te allen tijde zullen sprinten, zijn zowel Greipel (Lotto-Belisol) als Goss (Orica-GreenEdge) afhankelijk van hun team. Dit maakt de kans op de eindezege beduidend minder.

Kanshebbers groene trui Tour 2013

Het Nederlandse Argos-Shimano zal, net als vorig jaar, zich volledig richten op het puntenklassement. Met Marcel Kittel en John Degenkolb hebben zij twee troeven: Kittel zal de punten moeten behalen op de vlakke aankomsten en Degenkolb zal op de lastige aankomsten bergop de strijd moeten aangaan met Sagan. Vooral Kittel zal het Sagan in de strijd om groen lastig kunnen maken. De Duitser moest de Tour de France vorig jaar wegens een ziekte helaas al vroeg verlaten, maar de kopman liet dit voorjaar weer van zich horen: net als in 2012 won hij de Scheldeprijs en hij troefde onder andere Greipel af, in de in Duitsland prestigieuze ProRace Berlin.

Naast de favorieten Sagan en Cavendish en outsiders Greipel, Goss en Kittel zijn er nog een behoorlijk aantal sprinters te noteren, die misschien niet direct kans maken op de eindoverwinning in het puntenklassement – maar zeer zeker voor een etappeoverwinning zullen gaan in de Tour de France 2013. De Noor Alexander Kristoff liet zich dit voorjaar al gelden in diverse koersen; de renner van Katusha troefde in de Ronde van Zwitserland in een aankomst bergop Sagan af. De andere Noorse hardrijder, Edvald Boasson Hagen, zal zich ook vooraan mengen in zowel vlakke als heuvelachtige finales. De renner van Sky won in 2011 al eens twee etappes en zal zich willen revancheren van zijn matige Tour van verleden jaar. Ook de ervaren rotten José Joaquin Rojas Gil en de Italiaan Danielle Benatti zullen hun mannetje staan in de tussensprints en finales en zo hoog mogelijk proberen te eindigen. Tot slot tippen we de Franse Nacer Bouhanni, die dit jaar zal debuteren in de Tour de France. De sprinter van Francaise des Jeux liet al van zich horen in Parijs-Nice en zal kunnen rekenen op hulp van ploegmaats.
Favorieten puntenklassement volgens Routetourdefrance.nl:
***** Sagan
**** Cavendish
*** Greipel, Kittel
** Kristoff, Goss, Degenkolb,
* Hagen, Benatti, Rojas Gil, Bouhanni
Lees ook in deze serie: