Favorieten gele trui

Favorieten algemeen klassement Tour de France 2013

De twee absolute topfavorieten voor de eindoverwinning van de Tour de France 2013 zijn Chris Froome en Alberto Contador. Chris Froome is door Team Sky naar voren geschoven als dé kopman dit jaar en de Brit liet de vorige editie van de Tour, als helper van Wiggins, al zien dat hij bergop ijzersterk is. De Keniaan heeft daarnaast de beschikking over een formidabele tijdrit en kan rekenen op de hulp van misschien wel de beste ploeg.

Uitdager Alberto Contador heeft dezelfde klim- en tijdritkwaliteiten als Froome, maar heeft al veel meer ervaring. El Pistolero won de Tour al in 2007, 2009 en 2010 (afgepakt wegens doping) en is gebrand om zijn derde titel terug te krijgen. De Spanjaard heeft met Saxo misschien niet zo’n sterk team om zich heen, maar heeft met de Ier Nicholas Roche en de Tsjech Roman Kreuziger twee superknechten.

Kanshebbers Tour de France 2013

Als het aan Richie Porte ligt, zal ook deze editie de hegemonie van Sky niet te verbreken zijn. Doel van de Australiër is om zo hoog mogelijk te eindigen achter Froome. Met twee overwinningen en de winnaar van het eindklassement, dit voorjaar in Parijs-Nice liet hij zien dat hij een absolute topper in wording is en dat de kans van twee Sky-renners op het podium aanwezig is.
Een andere renner die top vijf kan rijden, maar stiekem zelfs voor geel zal gaan is Joaquim Rodríquez. De Spaanse berggeit was vorig jaar dichtbij de zege in de Vuelta, maar moest de laatste week zijn meerdere erkennen aan Contador. Bergop is El Purito haast niet te kloppen, maar gezien de matige tijdritkwaliteiten van de Katusha-renner lijkt een podiumplaats het hoogst haalbare.
De Nederlandse Amerikaan Tejay van Garderen heeft dit jaar zijn zinnen gezet op het podium. De nummer vijf van vorig jaar en daarmee de winnaar van het jongerenklassement, zal ook dit seizoen niet de kopman van BMC zijn, echter is hij gebombardeerd tot schaduwkopman achter Cadel Evans. Waar Van Garderen zich vorig jaar moest opofferen voor de Australiër, zal hij dit jaar voor eigen succes mogen rijden. Gezien de sterke tijdrit- én klimcapaciteiten, zal Van Garderen blij zijn met het parcours.

Outsiders algemeen klassement

De beresterke Colombiaanse klimmer Nairo Quintana is een renner om in de gaten te houden. De renner van Movistar won dit voorjaar al de Ronde van Baskenland en is eigenlijk meesterknecht van Alejandro Valverde. Gezien beide renners liever klimmen dan tijdrijden en de Tour soms rare wendingen kan aannemen, zullen de rollen kopman en knecht nog wel eens kunnen worden omgedraaid. Valverde is echter gemotiveerd om zijn twintigste klassering van volgend jaar te verbeteren én heeft een aardig voorjaar achter de rug.

De Belg Jurgen Vandenbroek kan dit helaas niet zeggen. De nummer vier van vorig jaar heeft een kwakkelend voorjaar achter zijn kiezen, maar is tot op het bot gemotiveerd om zijn Belgische landgenoten eindelijk weer eens een podiumplaats te bezorgen.
Garmin kopman Ryder Hesjedal zal zich willen revancheren van zijn vroege opgave van vorig jaar. De winnaar van de Giro d’Italia van vorig jaar, viel de vorige editie van de Tour al na de zevende etappe uit. De Canadees heeft met zijn teamgenoten Andrew Talansky en Dan Martin erg sterke knechten.
De winnaar van de witte trui in 2011, Pierre Rolland, zal bij Europcar achter Thomas Voeckler de belangrijkste man zijn. Qua hiërarchie zal Rolland zich achter Titi moeten schikken, qua kwaliteiten en kansen voor het algemeen klassement is hij echter dé man die weer voor Frans succes moet zorgen.
Lees ook in deze serie: