Favorieten Bolletjestrui

Favorieten bergklassement / bolletjestrui

Na de trui voor het algemeen klassement en de groene trui voor het puntenklassement, is de bolletjestrui voor het bergklassement traditiegetrouw de meest prestigieuze trui in de Tour de France. Dopingzondaar of niet, Richard Virenque zal zich nog lang de koning van de bollentrui mogen noemen. De Franse klimmer behaalde maar liefst zevenmaal de eindzege in het bergklassement. De legendarische Federico Bahamontes won in de jaren vijftig en zestig zesmaal het klassement. De Spanjaard deelt deze tweede plaats met Lucien van Impe. De Belg bracht in de jaren zeventig en tachtig zes maal de bollentrui naar Parijs. Nederlands succes in het bergklassement werd behaald in 1988 en 1989. Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse brachten twee jaar op rij de bolletjestrui naar Holland. Zal er dit jaar eindelijk weer een Nederlandse klimmer het podium behalen of zal een grote naam de maillot blanc a pois rouges op zijn erelijst schrijven? Routetourdefrance.nl schetst in deze voorbeschouwing de favorieten en kanshebbers voor de eindoverwinning in het bergklassement.

Kanshebbers bergklassement

Sinds koersdirecteur Christian Prudhomme na de Tour van 2010 de puntentelling van het bergklassement aanpaste, heeft de organisatie tweemaal een droomfavoriet mogen huldigen. In 2011 won topklimmer Samuel Sanchez en vorig jaar hield Thomas Voeckler de bollentrui in Frankrijk, voor het eerst sinds Virenque’s overwinning in 2004. Waar voorheen ook veel kleinere namen aanspraak maakten op de trui, gaat de strijd sinds de vernieuwde puntentelling vooral tussen de grotere renners. De belangrijkste wijziging die werd doorgevoerd is de minimalisatie van de te verkrijgen punten op colletjes van de derde en vierde categorie en een forse opwaardering van de te verdienen punten tijdens een slotklim; op deze aankomsten bergop zijn de punten verdubbeld. Tijdens de editie van dit jaar zullen dubbele punten worden behaald in de 8e etappe (Ax-3-Domaines), de 15e etappe (Mont Ventoux), de 18e etappe Alpe-d’Huez) en de 20e etappe (Annecy-Semnoz).
De kans dat deze etappes worden gewonnen door een hoog geklasseerde klassementsrenner is natuurlijk groot. Topfavorieten zoals Chris Froome, Alberto Contador en Joaquim Rodriquez kunnen zomaar (indien zij het geel niet weten te veroveren) in Parijs op het podium staan met de bolletjestrui. Ook Movistar-renners Alejandro Valverde, Nauri Quintana en Rui Costa zijn klimmers pur sang. Mochten zij de strijd om de gele trui snel moeten verlaten (door pech, tijdverlies of een slechte tijdrit) zullen zij zich wel eens kunnen gaan richten op de bolletjestrui en zo alsnog succes met het team weten te boeken. Dit geldt hetzelfde voor Rodriquez’ meesterkecht Daniel Moreno. De Spaanse klimgeit toonde in de Waalse Pijl dit voorjaar dat hij, evenals Rodriquez, erg goed bergop kan finishen.
Zoals altijd zijn er een heel blik Franse coureurs die zich gaan richten op het bergklassement. Enerzijds zijn dit strijdlustige aanvallers, zoals Maxime Bouet, Jean-Christophe Peraud en John Gadret (AG2R) en Brice Feillu (Sojasun). Anderzijds renners die in eerste instantie voor het geel gaan, zoals Pierre Rolland en Thomas Voeckler (Europcar) en Tibauth Pinot (FDJ).

Van het Spaanse Euskatel zullen Igor Anton en Mikel Nieve tot de grootste kanshebbers behoren, gevolgd door hun landgenoten Ion Izagirre (ook Euskatel), Andrey Amador (Movistar) en de voor Cofidis rijdende Dani Navarro. Voor het Italiaanse Lampre is Daniel Cunego de uitgewezen man.
De Belgen hopen dat Thomas de Gendt de bolletjestrui eindelijk weer eens naar hun land zal brengen. Aangezien de coureur van Vacansoleil-DCM geen directe doelstelling voor de gele trui heeft, is dit reëel. Zijn teamgenoten Johnny Hoogerland en Wout Poels zijn de renners die voor ons land succes moeten gaan boeken in dit klassement. Tot slot zullen Bauke Mollema en Robert Gesink voor Team Blanco (vanaf deze week Team Belkin) nog voor Nederlands succes kunnen zorgen – indien een topklassering in het algemeen klassement definitief uit het beeld zal zijn, zullen zij met helpers Laurens ten Dam en de Noor Lars Petter Nordhaug een sterk blok hebben en een gooi doen naar de bollentrui.
Lees ook in deze serie: