Voorbeschouwing

Voorbeschouwing Tour de France 2013

Nu de Criterium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland – ten einde zijn, kan er daadwerkelijk worden vooruitgeblikt op de start van de Tour de France, zaterdag 29 juni op het eiland Corsica. Traditiegetrouw geven de prestaties van de renners in de voorbereidingsrondes, een goed inzicht in de daadwerkelijke vorm in de Tour. In de Ronde van Zwitserland steeg landgenoot Bauke Mollema boven zicht uit door als tweede in het algemeen klassement te eindigen. De kopman van de Tour de France van Team Blanco eindigde achter de Portugees Rui Costa van Movistar. De twee bleven Tour-outsiders als Tejay van Garderen, Roman Kreuziger, Tibaut Phinot en Daniel Martin voor.

Kijkende naar de Criterium du Dauphiné lijkt de oppermachtigheid van Team Sky op voorhand al een zekerheid. Vorig jaar nog meesterknecht van Tour-winnaar Bradley Wiggins, dit jaar het gehele voorjaar de nummer 1; Chris Froome. De winnaar van de Ronde van Oman en Ronde van Normandië, won de Dauphiné oppermachtig. De Keniaan, die als kopman naar voren is geschoven, kreeg met het ontbreken van Wiggins een domper te verwerken. Froome rekende op hulp van Wiggins, echter moet de Brit de Tour laten schieten in verband met een blessure. Dat Froome – ook zonder Wiggo – een ijzersterk team om zich heen zal hebben, bleek maar weer door de tweede klassering van ‘superknecht’ Richie Porte. De Spanjaard Daniel Moreno van Katusha en Astana-kopman Jakob Fuglsang werden knap derde en vierde.

Grootste kanshebber eindzege tour de france 2013
Chris Froome, van het team SKY. Bron: Wikimedia

De grootste uitdagers van Chris Froome deze Tour, Alberto Contador (eindklassering 10e) en Joaquim Rodriquez (16e) lieten zich niet echt gelden in de Criterium. Met de vorm van Spanjaarden Alejandro Valverde en Samuel Sanchez zit het echter wél goed; zij werden zevende en negende.

Nederlandse teams in de Tour de France

De kopman van Blanco, Bauke Mollema, kan rekenen op hulp van Robert Gesink. Gesink – vorig jaar nog kopman – zal een vrije rol krijgen, maar is Mollema’s grootste knecht in het hooggebergte, net als Laurens ten Dam en de Noor Lars Petter Nordhaug. De Belgen Maarten Wynants, Sep VanMarcke, Bram Tankink, Tom Leezer en Lars Boom complementeren het team.
Waar Blanco met Mollema op het algemeen klassement mikt, gaat Argos Shimano voor het dagsucces. Zij zullen een geoliede sprinttrein naar Frankrijk sturen, waar Marcel Kittel op de vlakke ritten de man zal zijn en de kaart van John Degenkolb op heuvelachtige ritten worden gespeeld.

Vacansoleil-DCM heeft met Johnny Hoogerland en Wout Poels twee klimmers die een gooi naar de bolletjestrui willen doen. Belgische talenten Thomas de Gendt, Björn Leukemans en Juan Antonia Flecha zullen voor het dagsucces gaan.

Parcours Tour de France 2013

Waar de afgelopen jaren voor vertrek- en aankomstplaatsen de nodige uitstapjes naar het buitenland zijn gemaakt, zal er tijdens deze honderdste editie enkel en alleen over Frans grondgebied worden gekoerst. Het eiland Corsica kent de primeur als Grand Départ. In de enige regio in Frankrijk waar nog geen Tourstart heeft plaatsgevonden, zal geen proloog maar een etappe worden afgewerkt.

route van de tour de france 2013
Routekaart Tour de France 2013 (Bron: Le Tour)

Vergeleken met de editie van 2012, is het aantal tijdritkilometers behoorlijk gekrompen; 65 individuele tijdritkilometers tegen 100 verleden jaar. De 21 etappes van dit jaar bevatten zeven vlakke ritten, twee individuele tijdritten, één ploegentijdrit, vijf heuvelachtige ritten en zes bergritten, waarvan vier de finish bergop is.
Tijdens de eerste etappe zullen sprintkanonnen André Greipel, Marcel Kittel en Mark Cavendish er alles aan doen om de gele tricot in ontvangst te mogen nemen. Ook Peter Sagan, vorig jaar winnaar van de groene trui, heeft aangegeven deze eerste etappe te willen winnen – en zo zijn eerste gele trui te kunnen dragen. Na de tweede en derde etappe, waar de renners verraderlijke beklimmingen krijgen te verduren, wordt er koers gezet naar het vaste land. In Nice zal de 25 kilometer tellende ploegentijdrit worden verreden. Orica Green Edge, Omega Pharma Quick Step en Team Sky zijn hiervoor de grootste favorieten.
Na drie ogenschijnlijk vlakke etappes staat de karavaan op zaterdag 6 juli het eerste serieuze klimwerk te wachten. Na de Col de Pailhères op 166 kilometer, wordt er gefinished in Ax 3 Domaines. Op deze zondag zal er al wel eens een gapend gat in het algemeen klassement kunnen ontstaan. Zal Team Sky hier al het initiatief nemen of zal Alberto Contador demarrerend een aanval op het geel doen? Een Spaanse winnaar is op deze dag ook zeker mogelijk; vooral de Basken zullen op ‘hun’ terrein de dagzege willen behalen.
Na de rustdag op maandag, zullen de 10e, 12e en 13e etappe in het teken staan van sprintersgeweld – met daartussen op woensdag 10 juli de eerste individuele tijdrit, van 33 kilometer. De heuvelachtige 14e etappe is bij uitstek een etappe voor een lange vlucht. Indien Robert Gesink de vrije rol krijgt, zal hij deze zaterdag voor het dagsucces kunnen gaan.
Op zondag 14 juli, Quartoze Julliet zal de mythische Mont Ventoux worden beklommen. Tijdens de langste rit van de Tour zullen de Fransen strijden voor dagsucces op hun feestdag en vechten de topfavorieten voor de gele trui; degene die hier slechte benen heeft, kan zomaar het podium vergeten. Europcar kopmannen Thomas Voeckler en Pierre Rolland zullen zich hier laten gelden.

Na de rustdag op maandag 15 juli breekt de laatste en ongetwijfeld spannendste Tourweek aan. De 168 kilometer heuvelrit naar Gap op dinsdag is weliswaar kort, maar kent een taai parcours. Een dag later, op staat woensdag 17 juli, staat de tweede chronorace op het programma. Van Embrun naar Chroges staan de overgebleven renners in koers een klimtijdrit te wachten, gevolgd door de koninginnerit van de Tour: de dubbele beklimming van Le Alpe-d’Huez.
Alsof dit nog niet genoeg sensatie heeft opgeleverd, staan er nog twee zware bergritten op het programma. De 19e etappe op vrijdag 19 juli kent weliswaar geen aankomst bergop, maar er zullen twee bergen van de hoogste categorie worden beklommen. Op zaterdag 20 juli zal bekend worden wie de gele trui naar Parijs kan brengen. Deze 20e etappe kent een loeizware aankomst bergop in Annecy-Semnoz. Een rechtstreeks duel tussen Chris Froome en Alberto Contador om het geel zal een droomscenario zijn, tijdens deze 10,7 kilometer (gemiddelde stijgingspercentage 8,5%) tellende klim.
Traditiegetrouw zal er op de Champs-Élysées in Parijs worden gesprint, maar één ding is op voorhand al zeker: met een etappe van Versailles naar Parijs, langs het Louvre en rond de Arc de Triomphe en een finish in de avond heeft de organisatie een magische finish van deze 100e editie gepland.
Lees ook in deze serie: