Leve onze Zuiderburen!

De laatste paar klassiekers heb ik op de NOS gekeken. Nou ja, gekeken. Geprobeerd in ieder geval. Wielrenners herkennen is voor goed betaalde commentatoren schijnbaar heel lastig. Bijvoorbeeld bij de finish van de Amstel Gold Race. Van den Broeck wordt 2e. Zei de NOS in ieder geval. Bij Sporza hadden ze 50 km voor de finish al gemeld dat Van den Broeck was uitgevallen. Eurosport zag dat het Jelle Vanendert was. Sporza zag dat het Jelle Vanendert was. NOS zag het niet.
Een ander voorbeeld: volle finale van de Ronde van Vlaanderen (of Parijs-Roubaix). Een toeschouwer staat met een spandoek langs de kant waarop staat: Annie 64 jaar. Mart Smeets die schijnbaar zoveel verstand van wielrennen heeft laat zijn zangkwaliteiten horen. 64 yeaaaaaaaaaars. Kom op Mart! Je mag commentaar geven tijdens een van de mooiste wielerklassiekers van het jaar en jij hebt meer aandacht voor de toeschouwers dan voor de renners?
Dan is er nog een groot verschil tussen Sporza en de NOS. Sporza heeft het voorrecht om tijdens de Vlaamse klassiekers een motor in de koers te hebben. De NOS heeft tijdens de Amstel Gold Race een motor mee. De manier waarop deze motor gebruikt worden is heel verschillend. Sporza gebruikt de motor om de gebeurtenissen die niet op tv verschijnen te melden. Een lekke band voor een favoriet, een valpartij buiten beeld, iemand die lost uit het peloton ed. De NOS gebruikt de motor alleen om na te vragen of ze de renner die niet goed in beeld is de goede naam geven.
‘Dan schakelen we even over naar de motor. Is dat Valverde? Ja, dat is Valverde. Dank je wel!’
Nog een verschil is het noemen van favorieten voor de overwinning. De commentatoren van Sporza noemen veel namen, ook minder bekende renners. De NOS noemt de 3 namen die in de kranten van die dag het vaakst als favoriet worden genoemd. Meer favorieten zijn er volgens de NOS blijkbaar niet. Moreno Hofland wordt tijdens de Ronde van Romandië op Sporza genoemd als favoriet voor een ritoverwinning. Als je alleen maar naar de NOS kijkt ken je Moreno Hofland niet eens.
Nu ik toch over de Ronde van Romandië ben begonnen. Wordt deze uitgezonden door de NOS? Nee. Giro d’ Italia? Nee. Dauphiné? Nee. Sporza zendt dit allemaal live uit. Alleen dit is voor mij al een reden om altijd naar Sporza te kijken. De commentatoren verslaan meer koersen, kennen de renners beter, hebben meer verstand van wielrennen en weten ook heel veel achtergrondinformatie over de renners, ploegleiders en ploegen.
LEVE ONZE ZUIDERBUREN! Mag ik dat zeggen? Ja. Dat mag ik zeggen.

Geplaatst op Categorieën Column