Laatste tourweek: strijd om de truien!

De laatste week van de Tour de France 2015 is begonnen. Er staan nog een aantal Alpen etappes op het programma voordat het peloton richting Parijs gaat. Gastblogger Luuk de Ronde heeft de strijd voor de verschillende wielertruien op een rijtje gezet.

De strijd om de gele trui

Gele trui: Vooraf was de strijd om de gele trui vooral een strijd tussen de grote vier: Contador, Froome, Quintana en Nibali. Na de ploegentijdrit was Froome de drager van de gele trui stond Contador op een minuut, Quintana op bijna 2 minuten en Nibali bijna 2 en een halve minuut.
In de eerste Pyreneeënrit zakte Nibali al vroeg door het ijs en moest 4 en een halve minuut toegeven op Froome die de etappe won. Contador moest bijna 3 minuten toegeven en Quintana verloor iets meer dan een minuut. Daarna regende het aanvallen van de mannen in het klassement maar Froome pareerde ze allemaal. Hij won zelfs een beetje tijd op van Garderen, Nibali, Contador en won nog een seconde op Quintana.
De Nederlanders doen het goed. Gesink is de beste Nederlander op een 7e plaats op bijna 6 en een halve minuut en Mollema staat 9e op bijna 9 minuten. Quintana staat het dichtst bij Froome op iets meer dan drie minuten, van Garderen staat op 3 en een halve minuut 3e, Valverde op 4 minuten 4e, Contador op 4 en een halve minuut 5e, Thomas ploegmaat staat ondanks zijn val van gisteren 6e op 5 en een halve minuut, Nibali staat 8e op bijna 8 minuten en Warren Barguil maakt de top 10 compleet. Hij staat 10e op 11 minuten.
Dus is Froome in de komende Alpenritten nog uit het geel te rijden. Wie komen er op het podium in Parijs? En kunnen de Nederlanders nog een paar plaatsen stijgen?

Lacets de Montvernier. Foto Sirotti
2015, Tour de France, tappa 18 Gap – Saint Jean de Maurienne, Lacets de Montvernier

Strijd om de bolletjestrui

Veel bergpunten vielen er te verdienen in de eerste 2 weken. Ook in de laatste week zijn er punten te verdienen? Wie mag er met de bolletjestrui Parijs in rijden?
Chris Froome gaat aan de leiding met 61 punten maar omdat hij al de gele trui in het bezit heeft mag de nummer twee Joaquim Rodriguez de bolletjestrui dragen. De winnaar van de Muur van Hoei en Plateau de Beille staat 2e met 52 punten. Jakob Fuglsang staat kort achter hem 3e met 41 punten. Daar weer kort achter staat Richie Porte 4e met 40 punten. En ook Romain Bardet maakt nog kans op de bolletjestrui. Hij staat 5e met 38 punten. Dus wie van de vijf kan de bolletjestrui bemachtigen.

De Groene Trui

Peter Sagan heeft de groene trui in het bezit maar Andre Greipel zit hem op de hielen. Wie wint de strijd om de groene trui?
De strijd om de groene trui leek dit jaar spannend te worden tussen Sagan en Greipel. Greipel mocht al drie keer juichen in Neeltje Jans, Amiens en in Valence. Sagan geeft deze tour kleur. Hij sprint constant bij de beste 5, zit mee in ontsnappingen en hij kan ook fantastisch dalen. Maar hij heeft nog geen etappe gewonnen. Dus zo lijkt het erop dat er iemand de groene trui wint zonder een etappe te winnen. Peter Sagan voert de lijst aan met 405 punten, Andre Greipel staat 2e met 316 punten en John Degenkolb die ook nog geen etappe wist te winnen staat 3e met 264 punten. Kan Greipel de groene trui winnen? Of wordt het toch weer Sagan.

De strijd om de witte trui

De strijd om de witte trui is eigenlijk niet meer spannend. Nairo Quintana gaat aan de leiding in het jongerenklassement me grote achterstand op de nummer twee. Behoudt Quintana de witte trui?
Nairo Quintana mag zich de beste jongeren noemen na 2 weken. Hij staat 1e in het jongerenklassement en het verschil met de rest is groot. De nummer twee van het jongerenklassement is Warren Barguil maar hij staat al bijna 8 minuten achter de kleine Colombiaan. En ook de nummer drie Romain Bardet staat op grote achterstand. Hij heeft precies 10 minuten aan zijn broek. En ook de nummer vier en vijf kunnen de witte trui vergeten. De nummer vier Thibaut Pinot staat al bijna een half uur achter en ook de nummer vijf Peter Sagan staat al ruim achter Quintana bijna drie kwartier. Gebeurt er nog iets raars of mag Nairo Quintana zich de beste jongeren van deze Tour noemen.