Maurice Garin

Eerste Tourwinnaar: Garin

De eerste Tour de France werd in 1903 verreden. Zestig coureurs stonden op 1 juli 1903 aan de start van de eerste Ronde van Frankrijk. Slechts 21 renners haalden de finish. De tour bestond destijds uit slechts zes etappes. De totale afstand bedroeg 2.428 kilometer. De langste etappe bedroeg 471 km. Om te controleren of de renners daadwerkelijk het vastgestelde parcours aflegden, werden verschillende controleposten geïnstalleerd. Hier moesten de wielrenners hun handtekening zetten of moesten zei hun naam roepen naar de commissarissen.

De eerste Ronde van Frankrijk werd gewonnen door Maurice Garin. Garin won maar liefst 3 van de 6 etappes. De renner legde het parcours af met een gemiddelde snelheid van 25,68 km. Hij won met een voorsprong van bijna 3 uur op de nummer twee, Lucien Pothier. Dit is het grootste tijdsverschil ooit in de Ronde van Frankrijk. Garin ontving 6.000 francs voor zijn overwinning.
De eerste Tour de France Uitslag eerste Ronde van Frankrijk

  1. Maurice Garin (Fra)
  2. Lucien Pothier (Fra)
  3. Fernand Augereau (Fra)

Een jaar later stond Garin opnieuw aan de start. De renner reed wederom een uitstekende Tour. In de einduitslag, die pas in december bekend werd gemaakt, kwam de hij echter niet voor. Garin werd evenals als de nummers 2, 3 en 4 uit het klassement geschrapt, omdat hij niet het volledige parcours zou hebben afgelegd op de fiets. De renner werd voor 2 jaar geschorst. De fransman zou de trein hebben gepakt. Maurice Garin heeft dit altijd ontkend.