Lance Armstrong

Lance Armstrong: Gevallen Held

Lance Armstrong is een van de meest besproken wielercoureurs van de afgelopen jaren. De wielrenner won maar liefst zeven keer op rij de Ronde van Frankrijk. Een ongekende prestatie die hem ook onder de nodige kritiek kwam te staan. Uiteindelijk heeft de UCI in 2012 wegens dopinggebruik alle overwinningen van Armstrong afgepakt.

1999
In 1999 fietste Armstrong voor het eerst in de gele trui Parijs binnen. De coureur kwam dat jaar uit voor de US Postal-ploeg. Armstrong behoorde in ’99 niet tot de favoriete voor de overwinning. De Texaan was onlangs hersteld van teelbalkanker. De US Postal-renner ging echter uitstekend van start en won de proloog en de eerste tijdrit. In de eerste bergetappe naar Sestrieres haalde hij opnieuw uit en verpletterde hij de concurrentie. Armstrong won in í99 de tour met een voorsprong van ruim zeven minuten op Alex Zulle.
Zeven op rij
In 2000 deed Armstrong grootste concurrent, Jan Ullrich, mee aan de Tour. Armstrong was echter heer en meester in de Ronde van Frankrijk en versloeg de Duitser met 6 minuten voorsprong in Parijs. Ook in 2001 was Armstrong Der Janí te snel af en demarreerde hij op de Alpe díHuez. In 2002 nam zijn Duitse concurrent niet deel aan de Tour. Dit jaar ging het gevecht om het geel tussen Lance Armstrong en Joseba Beloki. In de tijdritten bleek hij onoverwinnelijk en claimde Armstrong opnieuw de eindoverwinning.
In 2003 had Armstrong het moeilijk. De wielrenner kreeg concurrentie van Jan Ullrich, Joseba Beloki, Aleksandr Vinokoerov en Iban Mayo. Beloki moest voortijdig de Ronde verlaten vanwege een gebroken dijbeen. Lance Armstrong Ondanks de goede vorm van zijn concurrenten fietste Armstrong opnieuw in het geel door de straten van Parijs. Het verschil tussen de nummers een en twee was dit jaar echter wel een stuk kleiner. Ullrich werd tweede met slechts een minuut achterstand op Armstrong.
In 2004 won Armstrong als eerste wielrenner in de geschiedenis van de Tour de France voor de zesde keer de gele trui. Daarnaast won hij deze Ronde zes etappes. In de Tour de France van 2005 verbeterde Armstrong zijn eigen record met een zevende overwinning.