Joop Zoetemelk

Joop Zoetemelk

Zoetemelk Joop Zoetemelk is een van de succesvolste wielrenners ooit uit Nederland. Hij werd op 3 december 1946 in Rijpwetering geboren. De Hagenaar won in zijn wielercarrière een keer de Tour de France. Zoetemelk richtte zich in eerste instantie op een carriere als schaatser. In 1964 debuteerde hij als professioneel wielrenner.

In zijn wielerccarrière nam Zoetemelk zestien keer deel aan de Ronde van Frankrijk en fietste deze ook uit. Een tijdlang stond de Nederlandse fietser bekend als de eeuwige tweede. In 1980 was het echter raak en won Zoetemelk voor het eerst (en het laatst) in zijn carriere de Ronde van Frankrijk. Als tweede eindigde dat jaar een andere Nederlander, Hennie Kuiper. De Fransman Raymond Martin werd derde.

De Tour van Joop Zoetemelk

In 1980, het jaar dat Zoetemelk de Tour won, moest topfavoriet Hinault afstappen. De Franse wielrenner had last van zijn knie. In de eerste tourweek won Hinault de proloog en de vierde en vijfde touretappe. In de tweede Tour week kwam de ploeg van Zoetemelk echter sterk terug en wonnen zij met gemak de ploegentijdrit.

Profcarrière Zoetemelk

Zoetemelk heeft in zijn prof carriere heel wat wedstrijden gewonnen. Zo schreef hij ook de Ronde van Spanje op zijn naam. De wielrenner won drie maal Parijs-Nice. In 1985 werd hij wereldkampioen op de weg. Zoetemelk is de oudste wereldkampioen uit de geschiedenis. In 1987 besloot Zoetemelk zijn prof carrière te beëindigen. Joop Zoetemelk volgt het wielrennen nog steeds op de voet.