Jacques Anquetil

Jacques Anquetil

Jacques Anquetil won 5 maal de Ronde van Frankrijk. De wielrenner uit Normandië werd geboren op 8 januari 1934. Ondanks zijn uitstekende sportprestaties was Anquetil destijds niet de favoriete wielrenner bij het Franse volk. De franse vielen massaal voor de eeuwige nummer twee Raymond Poulidor. De Fransen verweten Anquetil dat hij te veel rekende op de fiets. Hij leed niet genoeg.

De kracht van Jacques Anquetil was de tijdrit, maar de renner kon ook goed mee in het hooggebergte. Anquetil won de Tour de France voor het eerst in 1957 en behaalde vier etappeoverwinningen. De nummer twee van ’57 was de Belg Marcel Janssens. Hij had een achterstand van bijna 15 minuten op de Fransman. In 1961 behaalde Anquetil zijn tweede eindoverwinning in de Ronde van Frankrijk. Al na het verrijden van de eerste etappe was het niet echt spannend meer. Anquetil won met overmacht.
Ook in 1962 slaat de renner uit Normandie weer toe. Wel was de Ronde dit jaar weer een stuk spannender. De concurrenten van Anquetil waren onder meer Rudy Altig, Rik van Looy en Fredico Bahamontes. Twee etappes voor de slotrit werd de Tour beslist en ging Anquetil er met het geel vandoor. Ook 50e editie van de Ronde van Frankrijk (1963) werd door de renner uit Normandie gewonnen. Anquetil had een voorsprong 3,35 minuten op de nummer twee, Fredico Bahamontes.
De vijfde en laatste touroverwinning behaalde Anquetil een jaar later in 1964. Met slechts 55 seconden voorsprong op de nummer twee, Raymond Poulidor, mocht hij in Parijs de gele trui aantrekken.