Eddy Merckx

Eddy Merckx

Eddy Merckx is bij afstand de beste Belgische wielrenner ooit. Merckx heeft in zijn wielercarriere vijf keer de Ronde van Frankrijk gewonnen. In totaal won hij 525 wedstrijden op de weg. In zijn beste jaren was de Belg onoverwinnelijk.

Tour de France 1969

Merckx won in zijn eerste Tour de France in 1969 maar liefst zes etappezeges. Het jaar daarvoor won de Belg al de Giro. Merckx won in ’69 niet alleen de gele trui, de Belg won tevens de bolletjes trui voor het bergklassement en de groene trui voor het sprintklassement. In í69 bestond er nog geen witte trui (jongerenklassement), anders had Merckx deze ook nog aan mogen trekken in Parijs.

Eddy Merckx 1966 In 1970 reed Merckx wederom in het geel Parijs binnen. In deze Tour de France haalde de wielrenner zelfs nog meer etappezeges binnen. De Belg ging acht keer als eerste over de eindstreep. Het succes van het voorgaande jaar werd net niet geëvenaard. De Belg slaagde er niet in om wederom alle truien binnen te halen. De groene trui ging dit jaar naar Walter Godefroot.
De 58e editie van de Ronde van Frankrijk (1971) werd ook met overmacht gewonnen door Merckx. De Belg was in totaal bijna 10 minuten sneller dan de nummer twee, Joop Zoetemelk. In deze Tour won Merckx 4 etappes. In 1971 en 1972 won Merckx eveneens de Tour de France. De laatste Ronde van Frankrijk de Eddy Merckx op zijn naam schreef was de Ronde van 74.