Bernard Hinault

Bernard Hinault

Bernard Hinault werd geboren op 14 november 1954. Hij is een van de succesvolste wielrenners uit de geschiedenis. Hinault was na Jacques Anquetil en Eddy Merckx de derde renner die de Tour de France vijf maal op zijn naam wist te schrijven. Hinault kreeg de bijnaam Le Blaireau. Dit werd door niet-Franstalige sportcommentatoren vertaald als de Das. De Franse bedoelde echter dat Hinault een knorrig mens was.

Hinault debuteerde in 1978 in de Ronde van Frankrijk. De renner ging er direct met de eindzege vandoor. Daarnaast won hij in de Tour van ’78 drie ritten. Joop Zoetemelk werd tweede in de Tour ’78. In 1979 won de Fransman wederom de Ronde van Frankrijk. Daarnaast kwam de coureur maar liefst zeven keer als eerste over de eindstreep.

Hinault in de jaren ’80

Hinault In 1980 haalde Hinault Parijs niet. De wielrenner moest vroegtijdig de Tour verlaten vanwege een ongewillige knie. Het volgende jaar stond Hinault weer aan de start. De coureur wist de Ronde te winnen met een voorsprong van 14,34 minuten op de nummer twee, Lucien van Impe. Ook in 1982 won Hinault de Tour de France. Hinault pakte in de proloog direct de gele trui. Een dag later was hij deze echter al kwijt aan de Belg Ludo Peeters. Op 14 juli veroverde de Franse wielrenner opnieuw de koppositie en behield deze tot het einde.
Een knieblessure hield Hinault in 1983 uit de Tour. In 1984 nam Hinault wel deel aan de Ronde van Frankrijk, maar wist hij hem niet te winnen. De Fransman Laurent Fignon won, net als in 1983, de gele trui. Hinault werd tweede met een achterstand van ruim 10 minuten. In 1985 won Hinault voor de vijfde en laatste keer in zijn carriere de Ronde van Frankrijk. Zijn ploeggenoot, Greg LeMond met een achterstand van slechts 1,42 minuten.