De Tour de France 2007 is gewonnen door Alberto Contador. Lange tijd leek het hier niet op uit te komen, tot de verwijdering van Micheal Rasmussen uit de Tour. Deze Tour werd niet gezien als een ideale tour, want met de dopingschandalen is de Tour alleen maar ongeloofwaardiger geworden. Echter was er wel een hele mooie gevecht tussen Contador en Rasmussen, maar nadat Rasmussen de laatste Pyreneeën-etappe won zette manager Theo de Rooij van Rabobank hem uit de Tour. Reden hiervan was dat hij loog over zijn verblijfplaats. Naast het gevecht op de bergen waren er ook vaak mooie sprinten, waar Tom Boonen twee ritzeges pakte.
Hieronder kunt u nog lezen hoe de Tour verder ging, met een samenvatting van elke rit en de uiteindelijke klassementen.
Proloog Londen (7,9km)
Cancellara wint overtuigend de proloog en pakt hierdoor ook de gele trui. Hij blijft makkelijk Klöden en Hincapie voor, die 2e en 3e worden.
Rit 1: Londen-Canterbury (203km)
De eerste etappe in de Ronde van Frankrijk werd gewonnen door sprinter Robbie McEwen. Nadat een vijftal renners Millar, Grivko, Augé, Koetsjynski en Bichot de vlucht hadden gekozen, werden ze 17km voor het einde ingerekend door het peloton. Vervolgens sprintte McEwen naar de 1e plaats.
Rit 2: Duinkerken-Gent (168km):
De drietal Hervé, Perez en Sieberg ontsnapte al vroeg in de etappe, maar 3 km voor het einde werden ze ingerekend. Het was een chaos in Gent, waardoor velen in de laatste km onderuit gingen. In de laatste 150 meter trok Steegmans aan voor zijn kopman Boonen, maar Steegmans ging zo hard dat hij zijn kopman voor bleef en won.
Rit 3: Waregem-Compiègne (236,5km):
De etappe naar Compiègne is een etappe wat niet de boeken in gaat als een etappe waar snel gekoerst werd. De renners deden het rustig aan, maar toch ontstond er een kopgroep in deze wandeletappe. Vogondy, Augé, Ladagnous en Willems gingen op avontuur, maar werden echter 500 meter voor het eind weer teruggehaald door het peloton, waar gele-truidrager Cancellara de sprinters verraste en de winst pakte.
Rit 4: Villers Cotterêts-Joigny (193km)
Met Rabo-renner Flecha, Chavanel, Knees, Verdugo, Matthieu en Sprick in de kopgroep dachten velen dat ze de juiste ontsnapping hadden om voor de zege te gaan, maar onder leiding van Tom Boonen zijn ‘mannen’ werd de kopgroep toch gegrepen. De sprint was voor Hushovd, omdat de Boonen-trein niet optimaal liep.
Rit 5: Chablis-Autun (184,5km)
Met nog steeds Cancellara in de gele trui begon de etappe rustig. De etappe telde acht hellingen, maar desondanks kwam er een massasprint. Pozzato troefde Oscar Freire af, waardoor Pozzato zijn eerste zege pakt in de Tour van dit jaar. Titelfavoriet Vinokourov verliest ruim een minuut op de peloton, mede door een valpartij.
Rit 6: Semur en A.-Bourg en B. (199,5km)
Een onmogelijke vlucht in rit 6. Bradley Wiggins ging het alleen proberen, maar 10 km voor het eind werd hij logisch teruggehaald. Tom Boonen kreeg toch eindelijk zijn zege, waardoor hij steviger in de groene trui zit. Rabo-renner Oscar Freire maakte na de rit bekend dat hij morgen niet meer zal starten, omdat hij last heeft van zijn zitvlak.
Rit 7: Bourg en B.-Gr. Bornand (197,5km)
In de eerste alpen rit ontstaat er een kopgroep van tien, waaronder Nederlander Bram Tankink. Op de Colombière is de jonge Gerdemann de sterkste. Hij rijdt solo naar de finish en neemt de gele trui over van Cancellara. Daarachter zijn alle favorieten dichtbij elkaar, behalve Vinokourov, die faalt.
Rit 8: Le Grand Bornand-Tignes(165km)
Raborenner Michael Rasmussen slaat een dubbelslag vandaag. Hij eindigt solo de etappe en neemt de gele trui over van Gerdemann. Bovendien pakt hij ook de bolletjestrui. Sprinter McEwen, O’Grady en Rogers behoren tot de uitvallers van deze zware Alpen-etappe. Na de finish van de etappe raakte Patrick Sinkewicz zwaar gewond toen hij tegen een toeschouwer aan botste. Echter was dat niet de enige, want hij is positief bevonden. Dat betekent dat de Tour 2007 weer niet dopingvrij is.
Rit 9: Val d’ Isére-Briançon (159,5km)
De verrassing van de dag is Soler. De man van Barloworld die in de laatste alpenrit solo over de finish rijdt, heeft zijn dagzege binnen. Daarachter was er een strijdt bezig voor de titelfavorieten, waar Mentsjov en Vinokourov de grootste verliezers zijn. Rasmussen houdt gewoon zijn gele trui vast.
Rit 10: Tallard-Marseille (229,5km)
De overgangsetappe zorgt vandaag niet voor een massasprint voor de sprinters, maar vandaag werd er rustig aan gedaan in de peloton. Daardoor konden de vluchters strijden om de dagzege. De aanvallers bestond uit tien man, maar toen de echte finale begon waren er vier over. Die vier mochten de strijd beslissen en de oude Vasseur troefde Casar met een banddikte af.
Rit 11: Marseille-Montpellier (182,5km)
Hunter wint de dagprijs, mede door een val in de laatste kilometer. De Zuid-Afrikaan is hierdoor de eerste die een zege in de Tour de France pakt. Moreau, die door de Franse media gezien werd voor de eindwinst, verloor drie minuten op de favorieten.
Rit 12: Montpellier-Castres (178,5km)
Txxuruka en Fedrigo rijden de hele dag vooruit, maar ze worden in de laatste kilometer bijgehaald. Daarna werd er gesprint en Tom Boonen wint voor de tweede keer een etappe. Nederlander Stef Clement kwam ten val en komt te laat binnen, waardoor hij niet meer zal verschijnen in de Tour de France.
Rit 13: Albi-Albi (tijdrit,54km)
De al afgeschreven Vinokourov wint de tijdrit eenvoudig en mengt zich weer in de top van het klassement. Echter was de verrassing groter dat Rasmussen zijn gele trui nog behield, want de niet-tijdrijder werd 11e en daarmee voert hij nog steeds het klassement aan. Grote titelfavoriet Valverde faalde, net zoals Fransman Moreau.
Rit 14: Mazamet-Pl. De Beille. (197km)
In de eerste Pyreneeën-etappe verliest kanshebber Vinokourov bijna 29 minuten. Een andere grote verliezer is Moreau, die ook op grote afstand werd gezet. Bergklimmers Contador en Rasmussen winnen veel tijd op hun concurrenten, want zij komen met zijn tweeën over de finish. Echter is de dagprijs wel voor Contador, die de sprint won van de Raborenner.
Rit 15: Foix-Loudenville (196km)
De etappe naar Loudenville zou niet zomaar vergeten worden. Rasmussen grootste concurrent Contador pleegt wel vijf aanvallen en alleen Rasmussen kan met moeite volgen. De twee winnen weer tijd op de concurrenten. Daarvoor komt Vinokourov alleen over de finish, die de hele dag al op de vlucht was.
2e Rustdag.
De Kazak Alexander Vinokourov is afgelopen zaterdag na de tijdrit in Albi betrapt op bloeddoping. Dat meldt de Franse sportkrant L’Equipe op zijn website. Astana bevestigt het nieuws en trekt zich naar aanleiding van de feiten terug uit de Tour.
Rit 16: Orthez-Aubisque (218,5km)
De laatste kans voor Contador om op de bergen Rasmussen te kloppen, maar ook dit keer lukt hem dat niet. Sterker nog, Rasmussen wint de koningenrit in de Pyreneeën. Hij rijdt een kilometer voor de streep weg van zijn concurrenten Contador en Leipheimer. Zo is de gele trui, die hij zo graag in Parijs wil hebben, heel dichtbij, maar dan..
23:00: MICHAEL RASMUSSEN UIT DE TOUR GEZET DOOR RABOBANK.
Volgens Theo de Rooij, de manager van Rabobank, loog hij over zijn verblijfplaats. Hij was volgens de planning in Mexico, maar een oud renner heeft hem in Italië herkend. Daardoor is hij uit de Tour gezet en is hij ook ontslagen.
De andere Rabobank renners hebben er geen zin meer in en zijn zwaar teleurgesteld. Echter maakte ze een dag later bekend dat ze de Tour de France gewoon gaan uitrijden.
Ook Cofidis renner Moreni heeft net zoals Patrick Sinkewicz en Vinokourov doping gebruikt. De renner stapt uit de Tour, net zoals zijn ploeg.
Rit 17: Pau-Castelsarrasin (188,5km)
De renners van de Duitse en Franse ploegen staken even de wedstrijd. Als de startsignaal heeft geklonken, gaan de Duitse en Franse ploegen op de grond zitten, in de teken van de dopingschandalen. Rasmussen doet niet meer mee en dus is Contador de nieuwe leider in het klassement. Echter werd er wel weer gekoerst in deze rit, waar Bennati duidelijk de betere was dan zijn medevluchters. Rabo-renner Mentsjov heeft er geen zin meer in en stapt af.
Rit 18: Cahors-Angoulême (211km)
Boogerd, die bezig is aan zijn laatste Tour, springt met drie andere vluchters weg uit het peloton. Boogerd, die helemaal geen zin aan deze rit had, laat zien dat hij duidelijk een goede karakter heeft. Hun krijgen een maximale voorsprong van 17 minuten, maar op de streep is dat teruggelopen naar 8 minuten. Echter maakt de kopgroep wel uit wie de dagzege pakt. Casar was vandaag de sterkste en hij wint de etappe. Boogerd wordt 4e.
Rit 19: Cognac- Angoulême (tijdrit,55,5km)
Leipheimer rijdt een geweldige tijdrit en hij wint die dus ook. De strijdt tussen de gele trui is ook erg spannend. Voor de tijdrit stond Evans 1.50 min achter op Contador, maar aangezien Evans een betere tijdrijder is, beloofde het een spektakel te worden. Dat was het ook, maar Evans kwam 23 seconde te kort om Contador te passeren. Hierbij is Contador de nieuwe winnaar van de Tour de France 2007, ook al moet er nog een etappe komen.
Rit 20: Marcoussis-Parijs (146km)
De laatste etappe is altijd traditioneel. Er wordt niet gekoerst en ze doen het rustig aan. Maar als ze in Parijs zijn sprint een kopgroep van acht weg, maar ze krijgen niet meer dan 45 seconden. De sprint werd gewonnen door Bennati, waardoor hij de 2e etappe in de Tour pakt. Contador wint de Tour, voor Evans en Leipheimer.
Eindstand Tour de France:
- Alberto Contador, Discovery
- Cadel Evans, Lotto
- Levi Leipheimer, Discovery
- Carlos Sastre, CSC
- Haimar Zubeldia, Euskatel
De Tour de France 2007 was ongemeend spannend. Nadat Rasmussen de gele trui had overgenomen van Gerdemann kon de strijd beginnen. Er werden heel veel demarrages gepleegd, vooral van Contador, maar Rasmussen kon hem vaak achtervolgen. Nadat iedereen dacht dat Rasmussen veel tijd inleverde in de tijdrit over 50 km lang, verbaasde hij vriend en vijand door 11e te eindigen en daarmee makkelijk de gele trui te houden. De 3 Pyreneeën-etappes stonden voor de boeg en in de eerste etappe liet Alberto Contador en Michael Rasmussen zien dat het echt tussen hun twee gingen. De tweede rit viel Contador heel vaak aan, maar Rasmussen kon met moeite volgen en ze maakten veel winst op de concurrenten. In de laatste bergetappe was duidelijk dat Rasmussen de Tour ging winnen, want hij reedt solo over de finish. Hij had meer dan drie minuten voorsprong op Contador, de nummer 2. Echter was het ’s avonds dat Rasmussen naar huis kon, omdat Rabo-manager Theo de Rooij hoorde dat hij over zijn verblijfplaats loog. Contador, Evans en Leipheimer moesten uitmaken wie de Tourwinst pakte in de tijdrit. Contador bleef overeind en had 23 seconde genoeg over om Evans voor te blijven. Zondag fietste Contador het rustig uit en kon hij in zijn debuut jaar direct al een prijs pakken. Evans eindigde 2e op 23 sec en Leipheimer eindigde 3e op 31 sec van zijn ploegmaat.
Eindstand Bolletjestrui
- Mauricio Soler, Barloworld 206 pnt
- Alberto Contador, Discovery, 128 pnt
- Jaroslav Popovytsj, Discover, 105 pnt
Soler pakte makkelijk de bergtrui. Alhoewel, Michael Rasmussen was zijn grootste gevaar. Soler pakte op de laatste bergetappe de trui van Rasmussen af, zodat hij in de bergklassement bovenaan stond. En toen Rasmussen een dag later niet meer van start mocht, was het al zeker. Soler wint de Bolletjestrui.
Eindstand Groene Trui
- Tom Boonen, Quick Step, 256 pnt
- Robert Hunter, Barloworld, 234 pnt
- Erik Zabel, Millram, 232 pnt
Tom Boonen, de Belg pakte de Groene Trui met overtuiging. Weliswaar staat Hunter en Zabel dicht achter hem, maar hij had de hele Tour de heft in handen om de Groene Trui te winnen. In de laatste rit sprintte Boonen op ‘save’, omdat hij valpartijen ontweek. Mede door twee ritzeges is hij de ‘sprintkampioen’ geworden.
Eindstand Witte Trui
- Alberto Contador, Discovery
- Mauricio Soler, Barloworld
- Amets Txxuruka, Euskatel
De witte trui is alleen bestemd voor de beste jongere. Ditmaal was dat natuurlijk Contador, die 24 lengtes jong is. De winnaar van de Tour is dus de verdiende winnaar. 2e werd Soler, de verrassing van de Tour. Txxuruka, de strijdlustigste renner, eindigde als 3e.
Eindstand Ploegenklassement
- Discovery Channel
- Caisse d’Epargne
- Team CSC
Discory Channel is de nieuwe winnaar van het ploegenklassement. Het is natuurlijk logisch, want ze hadden twee renners in de top 3. Caisse d’Epargne eindigde als 2e, met onder andere Valverde en Karpets. Team CSC, met Sastre eindigde als 3e, net voor Rabobank.