Historie

Historie Tour de France

De Tour de France bestaat al meer dan 100 jaar en heeft een ruime historie. De historie van de Tour de France bestaat uit vele hoogtepunten maar ook uit een aantal dieptepunten. In dit deel van de website is de historie terug te vinden van de Tour. Onderdeel hiervan zijn de etappeschema’s en routekaarten van eerdere edities. Daarnaast worden de belangrijkste winnaars en de bekendste Nederlandse deelnemers van de Tour de France weergegeven.
Edities Tour de France

  • 2007 – Verslag verloop koers.
  • 2011 – Routekaart, etappes en algemeen klassement.
  • 2012 – Routekaart, etappes en algemeen klassement.
  • 2013 – Routekaart, etappes en algemeen klassement.
  • 2014 – Routekaart, etappes en algemeen klassement.
  • 2015 – De routekaart en extra info over de Tour de France uit Utrecht.

Nieuwsberichten over de Tour de France

Wielerhistorie overig

De Ronde van Frankrijk

Een beetje wielerliefhebber kent de Ronde van Frankrijk. De Tour de France is de grootste internationale wielerwedstrijd op dit moment. Vrijwel iedere jonge wielrenner droomt ervan om later in de Tour de France te mogen rijden. De Tour de France duurt in totaal 3 weken. Er worden 21 etappes verreden, waarvan de lengte gezamenlijk ongeveer 3500 km bedraagt. Traditioneel eindigt de Tour de France altijd met een etappe naar de Champs-Élysées. Dit is al sinds 1975 zo. Maar wat is dit jaar de Route van de Tour de France? En over welke berg gingen we vorig jaar wel heen en dit jaar niet? Dit en nog veel meer informatie over de Tour is terug te vinden op deze website.
De route van de Tour de France

Vertrekpunt Tour de France

Zoals de naam al doet vermoeden wordt de Tour de France verreden in Frankrijk. Echter maakt de Tour soms ook uitstapjes naar andere landen. Regelmatig gaan etappes of delen van etappes door Spanje of Italië. Er is zelfs een keer gestart in Rotterdam! Voor ons Nederlanders lijkt het misschien vrijwel onmogelijk om de Tour de France te winnen omdat we helemaal geen bergen in Nederland hebben. Toch heeft de Tour de France een aantal Nederlandse winnaars gekend. Jan Janssen en Joop Zoetemelk zijn de enige twee Nederlanders die ooit de Tour hebben gewonnen. Een prestatie om trots op te zijn! Lees hier meer over de historie van de Tour. Daarnaast heeft de Tour de France nog een extra Nederlands tintje: Alpe d’Huez. De zevende bocht van de berg staat bekend als de Nederlandse berg. Tijdens de etappe zijn hier altijd honderden Nederlanders te vinden die de Nederlandse renners in de tour aanmoedigen.

Etappes op de Route van de Tour

De etappes van de Tour de France verschillen ieder jaar. Over het algemeen zijn de etappes eerlijk verdeeld qua type. Vlakke etappes zijn interessant voor de sprinters,  heuvelachtige en bergetappes zijn uiteraard interessant voor de echte klimmers in het peloton. Om de Tour de France te winnen moet je een zeer goede renner zijn. Meestal wordt de Tour gewonnen door een echte ‘ronderenner’. Daarmee bedoelt men dat de renner in kwestie goed kan klimmen en goed kan tijdrijden. De Tour heeft namelijk 4 à 5 bergetappes, waarin de topfavorieten voor de eindwinst het meestal tegen elkaar opnemen. De rest van het peloton kan dan het snelle tempo van de echte klimmers niet meer volgen. Daarnaast worden ook tijdritten verreden. Dit kan individueel zijn of met een heel team. Tijdrijden is eigenlijk een tijd tegen de klok: je moet zo snel mogelijk een bepaald parcours afleggen. De winnaar van de Tour de France is degene die over 21 etappes het allersnelst is. De Tour de France wordt in 2015 verreden tussen zaterdag 4 juli 2015 en zondag 26 juli 2014. De Tour start in 2015 in Utrecht. De proloog bestaat uit een tijdrit door Utrecht, vervolgens zet het peloton in etappe 2 koers richting Zeeland.