HIJ DOET HET! HIJ DOET HET!

Hij doet het! Hij doet het! Dit zal de reactie van vele wielerfans in Nederland zijn geweest toen Niki Terpstra over de streep reed. Een fantastische prestatie!!!
Jarenlang hebben we het met weinig succes moeten doen, maar dit jaar is er iets gebeurd waardoor de Nederlandse wielersport weer succes heeft. Alleen Niki Terpstra zorgt al voor vele overwinningen en ereplaatsen. Vooral in de grote klassiekers is Terpstra uitermate succesvol! Zijn successen begonnen al in het Midden-Oosten, nog voordat het seizoen in Europa werd geopend.
In de ronde van Qatar won hij de 1e etappe en het eindklassement. In Dwars door Vlaanderen won hij ook. In 2012 had hij deze wedstrijd al gewonnen en dit jaar deed hij dat nog eens over. Later die week werd hij 2e in de E3-prijs Harelbeke. Gent-Wevelgem heeft hij dit jaar niet gereden. Dit was om te herstellen van de week ervoor. Deze rust zorgde voor een 6e plaats in de Ronde van Vlaanderen en als hoogtepunt van zijn voorseizoen (tot nu toe) de winst in Parijs-Roubaix.
Wat een wedstrijd was dat zeg! Parijs-Roubaix! Eindelijk weer een Nederlandse winnaar! Een kopgroep van 11 man en dan demarreren. Namen als Degenkolb, Cancellara, Wiggins, Boonen, noem ze maar op, zaten bij Terpstra in de kopgroep en Niki zet ze allemaal op achterstand.
Maar ja, wie werd er nu tweede? Niet onbelangrijk, want je hebt liever Fabian Cancellara of Tom Boonen naast je op het podium als Piet Janssen of Wim Trappers. Zeg nou eerlijk, hoe vaak kun je zeggen dat je op een hoger trapje stond dan Fabian Cancellara? Maar wie werd het nu? Iemand die het heeft gezien op tv? Ik niet… Een verschrikkelijke misser van de Franse regie. Ik durf het best de grootste tv-blunder van het jaar noemen. In een van de belangrijkste klassiekers van het jaar niet laten zien wie er in de top 10 komt. Nee, wij zaten naar de sprint om plaats 12 te kijken. Leuk, een Fransman die iets wint in Parijs-Roubaix, waar wij hadden liever gezien of het Sebastian Langeveld was die als tweede over de streep kwam. Uiteindelijk wordt Langeveld 8e, een prestatie van niveau want er zullen niet veel mensen zijn geweest die dat van te voren hadden voorspeld.
Uiteindelijk zagen we een podium met Niki Terpstra op het hoogste trapje! Trots dat we zijn! Hopelijk kan Niki, en samen met hem Tom-Jelte Slagter, Moreno Hofland, Lieuwe Westra, Stef Clement en Tom Dumoulin, de vorm van de laatste weken doortrekken naar de komende klassiekers en de grote rondes. Waarom al die namen denkt u? Al deze renners hebben afgelopen weken een belangrijke wedstrijd gewonnen. Van een ritzege in Parijs-Nice, naar de winst van de Volta Limbug Classic en van een ritzege in het Criterium l’International tot een rit in de ronde van Catalonië.
Het Nederlands wielrennen zit in de lift. Op het gebied van dopingbestrijding en op het gebied van overwinningen. Ik zie de rest van het jaar dan ook met vertrouwen tegemoet…
Gast-column door Niels Duits

Geplaatst op Categorieën Column