Favorieten Giro 2015

Favorieten Giro d’Italia 2015

Elk jaar is er weer de vraag: wie is er de favoriet voor de Giro d’Italia 2015? Wie is de grootste kanshebber op de eindzege in het klassement? Wie moet ik uitkiezen bij mijn Giro poule om de meeste kans te hebben mijn collega’s te verslaan? Wij hebben de favorieten van de 2015 editie van de Giro d’Italia op een rijtje gezet. Het is goed om te weten dat van de vier grote klassementsrenners er slechts 1 aan de start staat van de Giro d’Italia 2015: Alberto Contador. Chris Froome, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana slaan om uiteenlopende redenen de 2015 editie van de Giro d’Italia over. Er blijven nog genoeg uitdagers over voor Alberto Contador die zeker kans maken op de eindoverwinning in de Giro d’Italia. Hieronder een selectie van de kanshebbers in willekeurige volgorde.

Kanshebbers Giro 2015

Alberto Contador – is de topfavoriet voor de eindzege in de Giro d’Italia. Hij won al eens eerder de Giro, maar deze is hij kwijt geraakt vanwege een dopingaffaire. Hij is gebrand om wraak te nemen en de roze trui mee naar huis te nemen. Contador heeft twee keer eerder meegedaan aan de Giro d’Italia. Contador heeft zichzelf het ambitieuze doel gesteld om in 2015 zowel de Giro d’Italia als de Tour de France op zijn naam te schrijven. Dit is sinds 1998 door geen enkele renner meer gelukt. Contador zal stevige concurrentie krijgen tijdens de Giro en zijn topfavorieten rol is over het algemeen niet in zijn voordeel. Voor de Giropoule spelers: let op, vrijwel elke concurrent zal Contador opnemen in zijn poule. Dus om je kansen te vergroten kan het slim zijn om hem juist te skippen.
Rigoberto Uran
Rigoberto Uran heeft al twee keer eerder aan een eindoverwinning in de Giro d’Italia kunnen winnen. In zowel 2013 en 2014 eindigde de Colombiaan als tweede in de Giro d’Italia. Uran valt op in het peloton door juist niet op te vallen. Het is een bescheiden renner die niet snel op de voorpagina’s staat wegens gewaagde uitspraken maar is zeker een voorbeeld in de wielersport vanwege zijn sportiviteit. Zal het hem lukken om tijdens zijn vijfde deelname aan de Giro d’Italia in het roze naar Milaan te koersen?

Richie Porte
Richie Porte heeft in het verleden elf keer op het podium van een grote ronde gestaan. Maar in het eindklassement heeft de kopman van Sky nog nooit een top-5 klassering gehaald. De tijd begint te dringen voor Richie Porte en de kans is aanwezig dat hij dit jaar de Giro wint op basis van zijn sterke tijdrit en bovengemiddelde klimcapaciteiten. Hij heeft laten zien dat hij goed in zijn vel zit dit jaar met een overwinning in Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië.
Carlos Betancur
Carlos Betancur heeft in 2010 hoge ogen gegooid tijdens de amateurversie van de Giro d’Italia. De renner won 2 bergetappes en haalde 12 minuten (!) voorsprong op de andere favoriet Favio Aru. Het eerste deel van wielerseizoen 2013 reed de Colombiaan ijzersterk maar in het najaar tijdens de Vuelta kwam Betancur ongeïnteresseerd en gedemotiveerd over. Ook het seizoen 2014 verliep vreemd met in het begin enkele overwinningen maar de renner trok zich later terug omdat hij ontevreden was bij AG2R. Betancur sloot vrede met de ploegleiding en verscheen (met overgewicht!) bij de Ronde van Spanje in 2014. Door dit gedrag is Betancur geen kopman meer tijdens de Tour de France van dit jaar maar mag hij zich richten op de Giro. Betancur bezit de talenten om te vlammen in Italië maar dan zou hij zichzelf moeten overtreffen tijdens de tijdrit en moet het tussen de oren goed zitten. Wat ons betreft een outsider voor de roze trui.

Giro 2014 winnaar Nairo Quintana
Nairo Quintana, De winnaar van de Giro d’Italia 2014. Foto:sirotti