Gastblog: Terugblik op week 1 Tour de France 2015

Het eerste deel van een veelbewogen Tour zit erop, de renners genieten vandaag van de welverdiende eerste rustdag waarop voorzichtig de balans kan worden opgemaakt. Voordat de renners definitief de bergen in trekken, en de klimmers en aanvallers de beurt krijgen om voor de dagoverwinning te strijden, hebben de mannen in de afgelopen week een gevarieerd parcours afgewerkt. Wie hebben voornamelijk goed gepresteerd? Welke renners zijn tegengevallen? Wie zijn de grootste pechvogels? En wie zullen we de komende weken vooral goed in de gaten moeten houden?

Algemeen klassement

De heilige gele trui aan mogen trekken op de Champs Elysees voor het oog van de hele wereld is de ultieme droom van menig getalenteerd renner. Voorafgaand aan de Tour werden er vier namen vooruitgeschoven als voornaamste kanshebbers op het realiseren van deze droom. Van deze vier is het alleen Nairo Quintana nog niet gelukt om de Tour op zijn naam te schrijven, de andere drie kemphanen hebben dit wel weten te bewerkstelligen. Alberto Contador is een van de overige drie favorieten, hij won eerder dit jaar al de Giro d’Italia en droomt er van om dit jaar de dubbel te realiseren. De grootste favoriet bij de meeste mensen was vooraf toch wel Chris Froome, wie erop gebrand is om na de teleurstelling van vorig jaar sportieve revanche te nemen. De vierde favoriet is de winnaar van vorig jaar; Vincenzo Nibali. De gehaaide Italiaan leek in de voorbereiding nog tekort te komen, maar nadat vorig jaar de voorbereiding ook niet ideaal leek te verlopen trok hij toch indrukwekkend aan het langste eind. We zullen hem dan ook niet te snel moeten uitvlakken.

Christopher Froome

Momenteel rijdt Froome in de gele trui, en hij heeft deze stevig om zijn schouders. De overige drie topfavorieten staan momenteel op 1:03 (Contador), 1:59 (Quintana) en 2:22 (Nibali) maar zijn nog niet uitgeschakeld voor winst, al lijkt Froome zijn favorietenrol toch waar te maken. Froome rijdt een zeer sterke eerste Tourweek, waarbij hij heel scherp en met overtuiging koerst. Buiten zijn enigszins tegenvallende prestatie in de openingstijdrit was hij bij de pinken in de waaierrit waar hij tijd pakte op Quintana en Nibali. De volgende dag werd hij tweede in Huy, waar hij een ontketende Rodriguez net niet bij kon benen. In de kasseienetappe naar Cambrai waren er verscheidene momenten waarop Froome overtuigend voorin het peloton te vinden was, en hij leek gemakkelijk het tempo te volgen over de kasseien. Na in de vijfde etappe attent voorin het peloton te finishen leek hij in de zesde etappe op weg naar wederom een goede klassering, ware het niet dat hij door het domino effect van de val van Tony Martin gehinderd werd. Door deze val binnen de drie kilometer van de finish kregen alle renners voorin het peloton dezelfde tijd, Martin moest uit de Tour stappen en zo kreeg Froome de gele trui weer om zijn schouders. Op de Mur de Bretagne imponeerde hij door persoonlijk het gat naar Alexis Vuillermoz, Simon Geschke en Adam Yates dicht te rijden en vervolgens door te trekken wat resulteerde in het afhaken van Nibali. Bovenop deze muur moest Froome genoegen nemen met een achtste plaats, zonder enig tijdsverlies op andere favorieten en met tien seconden winst op Nibali. De laatste opdracht voor de rustdag was de door velen gevreesde ploegentijdrit. Favorietenteams Sky, BMC, Astana, Movistar en Tinkoff Saxo waren allen op de afspraak, waarbij Astana het meest verloor met vijfendertig seconden op winnaar BMC. Froome leek met zijn ploeg op weg naar winst, maar moest het afleggen tegen BMC met minder dan een seconde verschil. De ploeg van Froome heeft in tegenstelling tot andere ploegen nog minimaal met pech te maken gehad, de volledige eerste week is voor hen zowat in een droomscenario verlopen. Alles lijkt er dan ook op te wijzen dat Froome onderweg is naar een tweede Tourwinst, al begint de Tour morgen eigenlijk pas echt.

Chris Froome in etappe 5. Foto: Sirotti
Chris Froome in etappe 5. Foto: Sirotti

Alberto Contador

Vooraf werd vooral verwacht dat Contador in het begin van de Tour sterk zou zijn, en tegen het einde wat van zijn pluimen zal verliezen vanwege het betwisten van de Giro. Het is de vraag of Contador wel zo sterk was in de eerste dagen maar het lijkt of hij, in tegenstelling tot de verwachtingen, langzaam beter wordt. Tijdens de tijdrit was Contador 8 seconden trager dan Froome, zelfs 15 seconden trager dan Nibali en hij won slechts 3 seconden op Quintana. Vervolgens verloor Contador tijdens de waaierrit geen tijd op Froome, en won hij bijna anderhalve minuut op de andere twee concurrenten. De dag erna kwam Contador 18 seconden later over de streep dan Rodriguez en Froome wat toch wel een verrassend groot verschil was voor op de muur van Huy. Hier verloor Contador ook 7 seconden op rivalen Nibali en Quintana. De rest van de dagen heeft Contador zich veel op de achtergrond gehouden, en heeft hij nergens tijd meer verloren tot aan de ploegentijdrit, waar hij met zijn ploeg 27 seconden verliest op Froome, 24 op Quintana en 7 seconden wint op Nibali. Mede door zijn ervaring en klasse heeft Contador het verschil beperkt weten te houden, maar hij lijkt minder sterk dan Froome. De grote vraag is of Contador het niveau van Froome kan overtreffen, hij zal toch ergens een minuut moeten gaan goed maken. En zal de Giro nog gaan opspelen tegen het eind van de Tour, of heeft de Spanjaard zijn voorbereiding zo goed gepland dat hij juist de laatste week pas zijn topvorm bereikt?

Nairo Quintana

De kleine Colombiaan had al voor de Tourstart aangegeven dat hij incalculeerde dat er meest waarschijnlijk tijd zou worden verloren in de eerste week. Dit heeft hij goed voorzien, en al met al is de schade nog helemaal niet zo groot. Quintana staat nu op een achterstand van 2 minuten op Froome, wat hij voornamelijk heeft opgelopen in de waaierrit door op anderhalve minuut van de eerste groep binnen te komen. Het terrein waarop Quintana zijn tijd moet pakken komt er nu aan, en hij lijkt goed in vorm. Van de vier favorieten was hij, zoals verwacht, de minste in de tijdrit. Buiten de waaierrit en een klein verlies op de muur van Huy heeft Quintana individueel geen tijd meer op zijn concurrenten verloren. Pech bleef Quintana niet geheel bespaard, hij viel samen met Nibali, Tony Martin, van Garderen en Barguil op de grond in de etappe naar Le Havre, maar de val leek zonder al te veel erg. Zijn ploeg leek even op weg om de verrassing van de ploegentijdrit te worden, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plek op slechts 4 seconden na het winnende BMC van Tejay van Garderen. Over het algemeen houd Quintana zich in de luwte, hij valt nog niet erg op en heeft slechts een keer de top 10 weten te halen in de etappe naar de muur van Huy. Quintana lijkt de grootste uitdager te worden van Froome, mits hij weet te overtuigen in de komende bergritten. De achterstand zal hij zo snel mogelijk willen wegwerken, en het is dan ook te verwachten dat we Quintana al snel in de aanval zullen zien.

Vincenzo Nibali

Van de vier favorieten lijkt Nibali het grootste vraagteken te zijn. In de eerste week is hem pech niet geheel bespaard gebleven, en hij staat dan ook op de grootste achterstand op 2 minuten en 22 seconden. In de openingstijdrit was Nibali de snelste van de vier, maar tijdens de tweede rit gleed hij uit op een rotonde. Dit bleek een beslissend moment, want Nibali wist niet meer voorin terug te keren. Later werd de groep Nibali ingelopen door de groep van Quintana, wat uiteindelijk resulteerde in een verlies van anderhalve minuut op Froome en Contador. In de beklimming naar Huy reed Nibali sterk naar boven en finishte op een 7e plaats op 11 seconden van Froome. Hij leek zich te herpakken en reed de volgende etappes consequent van voren. Tijdens de kasseienetappe plaatste Nibali zelfs een aanval op de kasseien, maar het verschil kon hij daar net niet maken. Het zorgde er wel voor dat hij de volgende dag met het rode rugnummer voor meest strijdlustige renner mocht vertrekken. In de rit naar Le Havre kwam Nibali mede ten val in de laatste kilometer. Dit leek zonder al te veel erg te zijn, maar veel duidelijkheid kwam daar niet over. Het is de vraag of de val invloed heeft gehad op zijn presteren in Mur de Bretagne, aangezien hij hier verrassend pas op de 30e plek binnen kwam. In de ploegentijdrit liep niet alles op rolletjes voor Astana, ze reden sterk rond maar moesten al vroeg Gruzdev en Taaramae achterlaten. Mede door het vroege verlies van de twee renners moest de ploeg 35 seconden toegeven op het Team Sky van Froome. Nibali lijkt minder indrukwekkend dan vorig jaar, en heeft meer tegenslag moeten verwerken dan de andere drie favorieten. De vraag is of hij zich hier overheen kan zetten, en de aanvalsbenen kan vinden die hij nodig heeft om de 144 seconden goed te maken.
Underdogs
Het is natuurlijk niet zo dat de overwinning vanzelfsprekend onder de vier favorieten verdeeld zal worden. Elk jaar komen er renners bovendrijven die een onverwachte prestatie leveren, en vallen er favorieten door omstandigheden uit. Voor de start van de ronde werd een grote groep renners in staat geacht te strijden voor plaats 5 tot 10. De meest succesvolle underdog lijkt tot op heden Tejay Van Garderen te heten. Hij heeft kunnen rekenen op een ontzettend sterk team, ze wonnen met Rohan Dennis de openingstijdrit, en wisten Sky met een luttele 0.6 seconde te verslaan in de ploegentijdrit. Van Garderen was aanwezig in de eerste groep in de waaierrit en lijkt sterker dan ooit. Hij reed de tijdrit sneller dan alle favorieten, finishte op plaats 6 in Huy, en plaats 10 op de Mur de Bretagne. In de vorige jaren heeft Van Garderen vaak een slechte dag gekend waarin hij veel tijd verloor op de absolute favorieten. Zal het dit jaar dan eindelijk lukken om constant te blijven, en kan hij dan misschien wel de grootste uitdager worden van Froome? Momenteel staat hij op slechts 12 seconden van Froome, die hem in de Dauphine eerder dit jaar met slechts 10 seconden wist te verslaan. Andere mogelijke underdogs zo sterk als van Garderen lijken er momenteel niet in het peloton rond te rijden. Van tevoren werden de Fransen Thibaut Pinot en Romain Bardet ook als potentiële top 5 kandidaten naar voren geschoven, maar ze lijken niet zo sterk als vorig jaar. De Franse hoop lijkt dan ook langzaam te schuiven naar Warren Barguil, die nu op de 14e plek de beste Fransman is. Een vraagteken voor het algemeen klassement zijn Alejandro Valverde en Rigoberto Uran. Valverde heeft toegezegd dat Nairo Quintana de absolute kopman is, maar kan in de schaduw van zijn kopman ook zelf een goed klassement rijden. Hij oogde zeer sterk tijdens de ploegentijdrit, en heeft al top 3 gereden op de Mur de Bretagne. Rigoberto Uran had zich gericht op een goed resultaat in de Giro, maar kreeg tijdens de ronde te kampen met ziekte en kon nooit zijn absolute topniveau halen. Tot op heden lijkt er nog geen minuut media aandacht te zijn geweest voor de Colombiaan, die onopvallend de 6e plek in het klassement heeft weten te bemachtigen. Op eenzelfde manier als Valverde moet ook Roman Kreuziger in staat worden geacht nog hoog te eindigen in het klassement als meesterknecht van Contador. Voor de Nederlandse hoop moeten we kijken naar Robert Gesink en Bauke Mollema. Beiden hebben eerder al een top 10 plaats weten te bemachtigen, en hebben een vergelijkbare ronde gereden tot op heden. Ze eindigden in elke etappe kort bij elkaar, en staan dan ook vlak bij elkaar op de plaatsen 15 en 16 in het klassement op een kleine 3 minuten van Froome. De laatste drie outsiders, mits in uitstekende vorm, zijn Joaquim Rodriguez, Jean-Christophe Peraud en Andrew Talansky. Peraud lijkt de vorm van vorig jaar op zijn oude dag niet meer te kunnen halen, en de vraag is of Rodriguez de achterstand van bijna 4 minuten nog goed kan maken. Ook Talansky heeft bewezen een talent te zijn, waar hij vorig jaar de Dauphine op zijn naam wist te schrijven. Dit jaar lijkt hij minder sterk, en hij staat dan ook al op meer dan 4 minuten van Froome.

Favorieten Gele Trui

**** Chris Froome
*** Nairo Quintana, Tejay van Garderen
** Alberto Contador, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde
* Robert Gesink, Bauke Mollema, Rigoberto Uran, Joaquin Rodriguez

Puntenklassement

De strijd om de groene trui word meestal uitgevochten onder de sprinters in het peloton. Afgelopen jaren is dit klassement meermaals gewonnen door Peter Sagan, en hij staat dan ook op de rustdag weer te pronken boven aan dit klassement. Erg makkelijk was het niet om de trui te bemachtigen, want André Greipel heeft veel weerstand weten te bieden. De Duitser won de tweede etappe naar Neeltje Jans en pakte hier het groen door Sagan net af te houden van winst. Later pakte hij ook de winst in de 5e etappe naar Amiens, door wederom Sagan naar de tweede plek te verwijzen. In de tussensprints lijkt Greipel ook gretiger te sprinten voor de punten dan Sagan, waardoor de strijd om het groen momenteel nog spanning bied. De eerste twee plaatsen in dit klassement worden dan ook bezet door Sagan en Greipel met respectievelijk 213 en 210 punten. Sagan heeft voornamelijk punten weten in te lopen door in de rit naar Cambrai, Le Havre en de Mur de Bretagne punten te pakken op de finish waar Greipel niet voorin te vinden was. Nu we de bergen in gaan lijkt het terrein voor Greipel minder in het voordeel, en zal het normaal gesproken relatief makkelijker worden voor Sagan om de trui te verdedigen. Voor overige kanshebbers kijken we naar Mark Cavendish, John Degenkolb en in mindere mate naar Bryan Coquard. Buiten deze vijf renners lijkt er niemand specifiek interesse te hebben in het winnen van de groene trui, aangezien enkel deze vijf zich mengen in de tussensprints. Cavendish en Degenkolb staan momenteel op 159 en 158 punten op relatief grote achterstand van Sagan, en lijken dan ook te strijden om de derde plaats. Coquard mengt zich in de tussensprints, en lijkt op de achtergrond toch aardig wat punten bij elkaar te sprokkelen. De vraag is of er in de komende etappes nog mogelijkheden liggen voor de kleine Franse sprinter om het puntentotaal hoger te brengen dan 102.

Favorieten Groene Trui

*** Peter Sagan
** John Degenkolb, André Greipel
* Mark Cavendish, Bryan Coquard

Bergklassement

Voor het bergklassement zijn nog weinig punten verdeeld, en er zijn dan ook veel vraagtekens over wie zich hierin gaan mengen. Momenteel staat de Eritrëer Daniel Teklehaimanot van MTN Qhubeka te pronken op het hoogste treetje in dit klassement. Hij heeft voornamelijk in de etappe naar Le Havre zijn slag geslagen door de betere te zijn van Kenneth Vanbilsen en Perrig Quemeneur in de vluchtgroep, en driemaal op een 4e categorie col als eerste boven te komen. De dag erna was hij wederom in de vlucht te vinden, en wist hij opnieuw als eerste boven te komen op een 4e categorie berg. Dit brengt zijn totaal aan punten naar 4, wat maar een fractie is van de punten die in de komende weken uitgedeeld zullen worden. Op de tweede plaats in het klassement staat momenteel Joaquim Rodriguez, door zijn winst op de muur van Huy. Het is maar de vraag of Rodriguez een doel maakt van de bolletjestrui, aangezien hij momenteel zijn focus nog lijkt te leggen op het algemeen klassement. Gedeeld tweede staat ook Alexis Vuillermoz die imponeerde op de Mur de Bretagne, en eveneens sterk als 3e finishte op de muur van Huy. De kleine ex-mountainbiker lijkt gemaakt voor korte explosieve klimmetjes, en het is dan ook wederom de vraag of hij interesse heeft om voor de punten te strijden op de lange klimmen. Ook Rafal Majka, de winnaar van de bolletjestrui van vorig jaar, heeft zijn eerste punt gepakt door op kop van het compacte peloton als eerste boven te komen op een 4e categorie klim in de rit naar Huy. Opvallend hieraan was dat het leek alsof Julian Arredondo nog even snel het puntje leek mee te willen pakken, maar Majka weerhield hem hiervan.
Vooraf zijn er wel enkele renners geweest die hebben aangegeven voor de bolletjestrui te willen gaan. Julian Arredondo is een van deze mannen, al zal hij ook de Tour in dienst van Mollema rijden. Het is maar afwachten hoeveel vrijheid hij krijgt om hier een doel van te maken. Naast Arredondo hebben ook Kruijswijk en Rolland aangegeven interesse te hebben in de bollentrui. Naast de renners die specifiek voor de trui willen gaan, worden er geregeld ook een hoop punten verdeeld onder de klassementsrenners. Nairo Quintana, Chris Froome en Alberto Contador willen nog wel eens als een van de eerste boven komen op een berg, en aangezien veel finishes dit jaar bergop zijn moet er serieus rekening worden gehouden met de optie dat een van hen uiteindelijk de trui zal winnen. De komende weken zal dit hele klassement op de schop gaan, en een zinnige analyse zal dan ook pas tijdens de 2e rustdag gemaakt kunnen worden.

Favorieten Bollentrui

**** Julian Arredondo
*** Nairo Quintana, Steven Kruijswijk
** Joaquim Rodriguez, Rafal Majka, Pierre Rolland
* Alberto Contador, Chris Froome, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde

Opvallendste tegenvallers

In de eerste week zijn de kaarten geschud, en voor de sprinters zijn dan ook de meeste kansen achter de rug. Een van de grootste tegenvallers is toch wel Alexander Kristoff. De veelwinnaar van Katusha imponeerde in het voorjaar door de Ronde van Vlaanderen te winnen en leek dan ook de te kloppen man in de sprints, bij afwezigheid van Kittel. In werkelijkheid lijkt Kristoff er toch niet aan te pas te komen, en moet hij het afleggen tegen de meeste andere sprinters. In de rit naar Neeltje Jans miste Kristoff de slag en in de rit naar Cambrai reed hij op een vervelend moment lek waardoor hij niet meer kon aansluiten bij de voorste groep. In Amiens leek hij voor de eerste keer mee te doen om de winst, maar kwam hij te vroeg op kop om vervolgens door Cavendish, Greipel en Sagan ingehaald te worden. Een beter resultaat wist hij niet meer te behalen, in de rit naar Le Havre werd hij 11e en in Fougeres 5e . Tijdens de ploegentijdrit eindigde hij wel bij de laatste 5, maar zijn ploeg moest wel bijna twee minuten toegeven op de winnaars van BMC. Een andere sprinter die toch wel op meer had gehoopt is Arnaud Demare. De ex Frans kampioen weet nog niet te overtuigen, en zit in een ploeg waar het allemaal niet mee lijkt te zitten. Zijn ploegmaat Thibaut Pinot lijkt ook niet op zijn best, al heeft hij ook met pech te maken gehad. Pinot werd vooraf gezien als een top 5 kandidaat, maar staat momenteel al op 8 minuten van Froome. In de etappe naar Le Havre was ploeggenoot William Bonnet de man die het eerst het asfalt kuste, en hij moest dan ook de strijd staken. Pinot gaf aan zo te zijn geschrokken van wat hij zag, dat zijn benen blokkeerden. In de rit naar Neeltje Jans verloor hij al anderhalve minuut, en daar kwam nu nog eens anderhalve minuut bij. Alsof dik drie minuten achterstand nog niet genoeg was zat het hem tijdens de rit naar Cambrai over de kasseien ook niet mee, hij verloor hier wederom veel tijd en stond na de vierde etappe al op 6 minuut 30 van toenmalig leider Tony Martin. Een andere Fransman die toch ook niet het nodige niveau lijkt te hebben is de nummer 6 van vorig jaar; Romain Bardet. De jonge fransman verloor maar liefst anderhalve minuut in de openingstijdrit en finishte op een beroerde 145e plaats. In de etappe naar Huy werd hij voorin verwacht, maar finishte hij op een wederom teleurstellende 21e plek op 36 seconden van Rodriguez. Ook in de rit naar de Mur de Bretagne stelde hij teleur en kwam hij op 31 seconden na de winnaar binnen, en moest hij met de ploegentijdrit in het verschiet al tegen een achterstand van meer dan 3 minuten aan kijken.
Ondanks dat de ploeg Etixx al drie overwinningen te pakken heeft lijkt Kwiatkowski niet helemaal mee te liften op dit succes. Hij was sterk in de rit naar Neeltje Jans, maar lijkt als wereldkampioen toch niet bij de wereldtop te behoren in de ritten die hem normaal gesproken op zijn lijf geschreven zijn. Hij cijfert zich momenteel weg voor de ploeg bij gebrek aan vorm, en lijkt zich in die rol toch erg nuttig te maken. Rui Costa rijd als vice-wereldkampioen ook een kleurloze eerste week, en kijkt ondanks zijn klassementsambities ook al tegen een achterstand van meer dan 5 minuten aan. De vraag is of hij zijn doelen niet al heeft verlegd en eventueel gaat voor etappezeges.

Opvallendste verrassingen

Tijdens de eerste dag van de Tour was de grootste verrassing de Nederlander Jos van Emden. Hij zat na een indrukwekkende tijdrit lange tijd op de hotseat, maar moest als Tour debutant uiteindelijk genoegen nemen met een 5e plaats achter wereldtoppers Dennis, Martin, Cancellara en Dumoulin. Over het algemeen was de LottoNL-Jumbo ploeg erg sterk in de openingstijdrit in Utrecht met maar liefst drie man bij de beste 11. In de tweede rit naar Neeltje Jans was Warren Barguil toch wel de meest verrassende naam in de eerste waaier. Het jonge fragiele talent reed erg sterk mee en heeft over de hele eerste week opvallend goed gereden. Onderweg naar Huy was het allemaal te doen in de laatste kilometer, waar de meest opvallende naam toch wel die van Alexis Vuillermoz was. De kleine Fransman bevestigde door de etappe naar Mur de Bretagne op zijn naam te schrijven en lijkt te compenseren voor de tegenvallende prestaties van ploeggenoten Bardet en Peraud. Ook Tony Gallopin wist te bevestigen. De ritwinnaar van vorig jaar was attent aanwezig in de eerste waaier en werd 5e op de muur van Huy. Ook in de overige ritten was Gallopin sterk, en de Belgische Lotto ploeg lijkt dan ook in een goede flow te zitten met de overwinningen van Greipel en het sterke presteren van Gallopin. Verder heeft Perrig Quemeneur zich al drie keer in de kopgroep laten zien, en is ook Teklehaimanot een opvallende verschijning geweest in de eerste week.

Grootste pechvogels

Vooraf wist iedereen dat de eerste Tourweek een hectische week zou worden, en voor de renners was het dan ook maar hopen dat ze de rustdag gezond zouden bereiken. In de tijdrit bleef bijna iedereen van pech bespaard, enkel Reto Hollenstein van IAM Cycling viel tijdens de verkenning door toedoen van een onoplettende toeschouwer. De volgende dag in de rit naar Neeltje Jans was er sprake van veel onrust in het peloton. De wind zorgde voor breuken in het peloton, en de regen zorgde voor enkele glijpartijen op rotondes. Door de omstandigheden in deze rit mochten de eerste mannen een streep trekken door hun klassementsambities. Onder deze namen vinden we onder andere Wilco Kelderman, Laurens Ten Dam en Pierre Rolland. De eerste echte tegenslag was er voor een aantal renners in de derde rit naar Huy. Op 30 kilometer van de finish sloeg het noodlot toe voor Tom Dumoulin. De Nederlander had een grote kans om aan het eind van de dag de gele trui te mogen aantrekken maar het mocht niet zo zijn. Door een val waarbij onder andere ook Fabian Cancellara, Simon Gerrans, Laurens Ten Dam en Michael Matthews naar de grond gingen moest Dumoulin opgeven. Ook voor Gerrans en Cancellara was de dag Tour na die dag voorbij. Gerrans brak zijn pols en Cancellara, die het algemeen klassement leidde, blesseerde twee rugwervels. Naast het verlies van Gerrans moest ook Impey de strijd staken en later viel ook Albasini uit. De Australische ploeg Orica-Greenedge heeft toch wel de meeste tegenslag te verwerken gehad. Matthews rijdt nog in de Tour, maar of hij nog een uitslag zal kunnen rijden met een ribblessure is maar de vraag. Alsof er een vloek op de gele trui rustte moest ook Tony Martin door een val de strijd staken. In het geel ging de Duitser onderuit na het aantikken van het achterwiel van Coquard. Hierbij brak de Duitser zijn sleutelbeen, en wederom zou daarom de volgende dag de leider in het klassement niet aan de start verschijnen. Een paar dagen eerder was de Tour ook definitief voorbij voor de Franse spurtbom Nacer Bouhanni. Hij was een vraagteken voor de Tour aangezien hij tijdens het nationaal kampioenschap ook al ten val was gekomen. Hij startte, tegen de verwachting in, toch in de Tour en wist een 6e plaats te behalen in de rit naar Cambrai. Vroeg in de 5e etappe mocht ook Bouhanni een streep trekken door zijn ambities, waar hij al snel ten val kwam met enkele ploeggenoten.

Kansen voor vluchters

Met het begin van de tweede week start ook een volgende fase in deze Tour. De renners beginnen nu dan echt aan de bergetappes, en dit opent mogelijkheden voor een hoop renners die het niet moeten hebben van de vlakke en winderige wegen van het noorden. Vluchters gaan vanaf nu meer kansen krijgen, veel renners staan op grote achterstand en vormen geen bedreiging meer voor het klassement. De sprintersploegen zullen geen controle meer nemen over het peloton, en de klassementsploegen zullen het initiatief volledig over moeten nemen. Welke mannen zullen we de komende dagen in de aanval kunnen verwachten, en welke van deze mannen zouden het wellicht kunnen klaarspelen tegen het geweld van de klassementsrenners. Aanvallende renners die het af kunnen ronden zijn bijvoorbeeld Jan Bakelants (AG2R), Alexandre Geniez (FDJ), Winner Anacona (Movistar), Tony Gallopin, Thomas de Gendt, Tim Wellens (Lotto Soudal), Simon Geschke, Georg Preidler (Giant-Alpecin), Pieter Weening, Adam & Simon Yates (Orica-Greenedge), Matteo Trentin, Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step), Pierre Rolland, Cyril Gautier, Romain Sicard, Thomas Voeckler (Europcar), Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Julian Arredondo, Bob Jungels (Trek), Rui Costa, Kristijan Durasek, Rafael Valls (Lampre), Ryder Hesjedahl, Daniel Martin (Garmin-Cannondale) Luis Angel Mate, Daniel Navarro, Julien Simon (Cofidis), Mathias Frank, Jerome Coppel, Reto Hollenstein (IAM Cycling), Dominik Nerz, Bartos Huzarski (Bora), Eduardo Sepulveda (Bretagne-Seche), Merhawi Kudus, Louis Meintjes, Serge Pauwels (MTN-Qhubeka).
Gastblog van: Martijn Huting.