Freedom Ride keert terug: provincie Limburg is decor van unieke wielertocht op Bevrijdingsdag

Peloton van honderden (oud-)profs, veteranen en amateurs rijdt langs WOII-gerelateerde locaties van Liberation Route Europe .
Met de racefiets over de Duitse militaire begraafplaats, dóór het Oorlogsmuseum en over de start- en landingsbaan van Luchtmachtbasis de Vredepeel. Dat kan dit jaar tijdens de Freedom Ride 2017, een unieke wielertocht op Bevrijdingsdag in Limburg. ‘Fietsen in Vrijheid’ staat centraal bij het evenement op vrijdag 5 mei. Honderden wielerliefhebbers nemen dit jaar deel aan de Freedom Ride. Zij rijden langs diverse iconen van de Liberation Route Europe, een internationale route die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houdt. In Limburg maken onder meer de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn, het in de oorlog zwaar getroffen Venray en het Oorlogsmuseum in Overloon (Noord-Brabant) deel uit van de Liberation Route. Daarnaast biedt de Freedom Ride (www.freedom-ride.nl) deelnemers de unieke mogelijkheid te fietsen over de start- en landingsbaan van Luchtmachtbasis de Vredepeel.
Uniek samenwerkingsverband
Aan de start van de 110 kilometer lange tocht staan dit jaar niet alleen professionele atleten van Team LottoNL-Jumbo en wielerliefhebbers, maar ook diverse voormalig profrenners van Nederlandse bodem. Verder bestaat het peloton uit veteranen, geüniformeerden en diverse prominenten. Het doel van de Freedom Ride is om figuurlijk even stil te staan bij begrippen als oorlog, vrede en vrijheid.
De eerste editie van de wielertocht is in 2016 met succes georganiseerd in de provincie Gelderland. Dankzij een uniek samenwerkingsverband van Team LottoNL-Jumbo, Liberation Route Europe en Stichting WEP was het, mede dankzij financiële ondersteuning van het vfonds, mogelijk om voor het eerst in de geschiedenis op dergelijke wijze aandacht te schenken aan de oorlog en de gevolgen daarvan. Dit jaar hebben onder meer provincie Limburg, gemeente Venray, gemeente Leudal en het Nationaal Comité 4 en 5 mei al steun toegezegd voor de organisatie van het evenement.
“Met de Freedom Ride 2017 vieren we ook dit jaar op de fiets onze vrijheid, iets wat niet vanzelfsprekend is”, weet algemeen directeur Richard Plugge van Team LottoNL-Jumbo. “Op Bevrijdingsdag 5 mei fietst ons team daarom opnieuw met een groot peloton liefhebbers. Na het grote succes van 2016 rond Arnhem ontdekken we nu via een mooi deel van de Liberation Route enkele historisch markante locaties. We kijken er naar uit jullie weer naast ons te zien op de fiets tijdens dit unieke bevrijdingsevenement.”
Vrijheid is een groot goed
Directeur Victoria van Krieken van de Stichting Liberation Route Europe ziet de Freedom Ride als een unieke gelegenheid om “op bijzondere wijze” kennis te maken met de Liberation Route. “Ook in de provincie Limburg is hard gevochten voor onze vrijheid. Ik ben er trots op dat wij wielerliefhebbers op originele manier kunnen laten kennismaken met plekken die zijn gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. Fietsen geeft een gevoel van vrijheid. Diezelfde vrijheid is een groot goed. En het is natuurlijk fantastisch dat op 5 mei honderden mensen met elkaar op de fiets stappen om deze boodschap uit te dragen!”
Joop Zoetemelk
Voormalig profrenner Frans Maassen is geboren en getogen in het Limburgse Haelen, waar dit jaar wordt gestart en gefinisht. Hij heeft zich opgeworpen als ambassadeur van de Freedom Ride. Maassen, momenteel ploegleider bij Team LottoNL-Jumbo, nam deel aan de eerste editie en ziet in het evenement een mooie gelegenheid om ook jongere generaties bewust te maken van de waarde van een leven in vrijheid. Zo krijgen plaatselijke scholieren een actieve rol in het programma bij de start- en finishlocatie in Haelen. “Ik ben er trots op dat dit in Limburg wordt georganiseerd en mijn woonplaats Haelen een prominente plek inneemt in de Freedom Ride. De toertocht draait om vrijheid en vrede in combinatie met fietsen; dat spreekt me aan. Ik doe mijn best om er zoveel mogelijk oud-renners bij te betrekken. De Club van 48 is uitgenodigd en onder anderen Joop Zoetemelk rijdt mee. Ik verwacht veel prominenten. Daarnaast rijden natuurlijk de atleten van Team LottoNL-Jumbo zelf mee.”
Route en programma
Kasteel Aldenghoor in Haelen (gemeente Leudal) is dit jaar het decor van de start en finish van de Freedom Ride. Vanaf daar vertrekt om 10.00 uur een peloton van honderden mensen onder politiebegeleiding richting Kessel, door Sevenum en naar Venray. Daarna volgt een uitstapje naar Noord-Brabant voor de passage door het Oorlogsmuseum in Overloon. Via de Vreedepeel rijdt het peloton vervolgens door naar Ysselsteyn, waar rond 12.50 uur  een stop en ceremonie staan gepland.
Daar kunnen ook deelnemers aan de individuele tocht aan deelnemen. Zij vertrekken vanaf 10.30 uur uit Haelen en volgen een aangepaste route van 85 kilometer door Limburg. Na de ceremonie vervolgt het peloton zijn weg richting Haelen, waar rond 16.00 uur wordt gefinisht. Op Kasteel Aldenghoor wordt de dag feestelijk afgesloten.
Inschrijven
Mensen die zich willen inschrijven voor deelname aan de Freedom Ride, kunnen dit doen via de website www.freedom-ride.nl. Naast individuele rijders biedt de tocht ook bedrijventeams de mogelijkheid deel te nemen. De pelotonstocht voert over 110 kilometer; de individuele deelnemers overbruggen een afstand van 85 kilometer.