Favorieten Tour de France 2015

De Tour de France start dit jaar op 4 juli vanuit Utrecht. Dit is al over minder dan 3 weken dus de Tourkoorts loopt op in Nederland. Diverse landelijke kranten hebben de tourpoules geopend en het is daarom hoog tijd om de favorieten voor de Tour de France 2015 op een rij te zetten. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste kanshebbers op de gele trui. De Tour de France van 2015 is uniek omdat er 4 grote renners meedoen die nog nooit eerder met zijn allen tegelijk dezelfde grote ronde reden. Het gaat om de klasbakken Alberto Contador, Vincenzo Nibali, Chris Froome en Nairo Quintana.

Favorieten Gele Trui Tour 2015

Alberto Contador *****
Alberto Contador is 1 van de topfavorieten voor de eindzege in de Tour de France 2015. 2015 is het jaar van de waarheid van Alberto Contador waarbij hij zowel de Giro d’Italia als de Tour de France op zijn naam wil schrijven. De Giro d’Italia van 2015 staat inmiddels op zijn naam en de Spanjaard is nu in volle voorbereiding op de tweede grote ronde die hij gaat rijden dit jaar. Contador won in 2010 al eens de Tour de France die ook in Nederland startte, maar raakte zijn eindzege kwijt door een dopingaffaire. De klimkwaliteiten van Contador zijn subliem en de verwachting is ook dat Contador zijn pijlen richt op de 2e en 3e week van de Tour de France.Nairo Quintana *****
Nairo Quintana is de meest mysterieuze maar daardoor niet minder gevaarlijke kanshebber op de eindoverwinning in de Tour de France. De 25 jarige Colombiaan is weinig zichtbaar in de media en de voorjaarskoersen blijft de renner in de middenmoot hangen. Wij denken dat dit vooral strategie is en dat alles erop gericht is voor Quintana om te vlammen in de Tour de France. Tijdens de Tirreno-Adriatico laat Quintana 1x zijn tanden zien en pakt meteen de leiderstrui in deze koers. De grootste uitdaging voor Quintana zit in de eerste 1,5 week overleven en geen kleerscheuren of onoverbrugbare achterstanden op lopen. Vervolgens wil de nummer 2 van de Tour de France 2013 knallen in de bergen.
Vincenzo Nibali ****
Vincenzo Nibali is de winnaar van de Tour de France van 2014. Deze 30 jarige Italiaan van de Astana ploeg doet voor de 5e keer mee aan de Tour de France. Nibali heeft, net als vorig jaar, een zeer slecht voorseizoen gehad. In alle bergetappes waar hij heeft meegereden heeft de Italiaan geen potten kunnen breken. Sterker nog, Nibali moest vaak vroegtijdig lossen en kwam op achterstand binnen. Wij zijn erg benieuwd hoe Nibali gaat presteren op het moment dat hij het tegenover grote namen moet opnemen in de Tour de France. Vorig jaar sloeg Quintana de Tour over en vielen zowel Froome als Contador vroegtijdig uit. Nibali kan in deze Tour de France laten zien dat hij ook met weerstand van grote jongens de beste klimmer is en zijn Tourwinst kan prolongeren. Zwakke plek van de Italiaan is zijn tijdrit maar dat type rit komt alleen in de eerste etappe en als ploegentijdrit voor.Chris Froome ****
Chris Froome heeft tot nu toe een wisselende voorbereiding op de ronde van Frankrijk. Froome piekt in de Ruta del Sol maar slaat vervolgens de Tirreno-Adriatico wegens ziekte over. Ook in de Ronde van Catalonië ziet Froome er verre van topfit uit. Als de tourwinnaar van 2013 vervolgens in het Waalse Pijl hard onderuit gaat houdt iedereen zijn hart vast. Gelukkig valt het mee en is Froome in staat om de de ronde van Romandie te rijden maar hierbij komt hij niet verder dan een 3e plek. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat Froome al zijn krachten uit voorgaande jaren kwijt is geraakt dus hij is wat ons betreft veel meer dan een outsider voor de eindoverwinning in de Tour de France van 2015.

de winnaars van de truien in de tour de france 2014
Winnaars Tour de France 2014. Foto Sirotti

Outsiders podiumplekken

Wil je echt een keer scoren in een Tour de France poule? Je kan er vanuit gaan dat vrijwel elke wielerliefhebber bovenstaande favorieten invult in zijn Tourpoule. Kijk daarom verder dan de traditionele top-4 en kies ook een aantal outsiders in je ploeg. We hebben er hieronder een aantal op een rij gezet.

  • Alejandro Valverde – Meesterknecht van Nairo Quintana maar heeft zelf ook ambities. Mocht er onverhoopt iets gebeuren met Quintana dan zal Movistar hem direct naar voren schuiven.
  • Tejay van Garderen – Helaas geen grote tijdrit in deze editie van de Tour de France. Toch maakt de constante klimkwaliteit van deze renner en zijn geweldige solo’s hem tot een interessante outsider voor je tourpoule.
  • Bauke Mollema – Nederlands hoop in bange dagen. Na zijn overstap van Belkin naar Trek hoopt Mollema de stap naar de top-5 te maken. Mollema heeft een prima voorjaar achter de rug en is, indien in topvorm, zeker een kanshebber op een podiumplek.
  • Joquim Rodriguez – Rodriguez wordt wel eens vergeleken met goede wijn: hoe ouder, hoe beter. Deze 36 jarige berggeit heeft in de Vuelta van 2014 laten zien dat hij nog (steeds) niet afgeschreven kan worden. 
  • Michal Kwiatkowski – De Poolse wereldkampioen is geen outsider voor de eindoverwinning. De jonge toprenner van Quick Step is wel een allrounder die een ritzege kan pakken of enkele dagen in de eerste week in de Gele trui kan rijden. Een veelbelovende renner voor de toekomst en een mooie toevoeging voor jouw selectie.
  • Richie Porte – De knecht van Chris Froome mocht in de Giro van dit jaar voor eigen succes gaan. Helaas kwam Porte ten val en moest hij vroegtijdig de koers verlaten. Wanneer er onverhoopt iets gebeurt met Froome staat Porte te trappelen om het stokje over te nemen. Goed om te weten: Richie Porte heeft in het verleden elf keer op het podium van een grote ronde gestaan!

Bekijk ook in deze serie:
Favorieten Bolletjestrui
Favorieten Witte trui
Favorieten Gele trui
Favorieten Groene Trui