Fietsverzekering

Fietsverzekering Afsluiten

Een nieuwe fiets kan je overal kopen. Sommige mensen nemen genoegen met een stationsfiets van €50, maar anderen gaan voor een racefiets van €2.500. Een dergelijke nieuwe fiets is een hele investering en die wil je natuurlijk goed verzekeren. Het aanbod van fietsverzekeringen in Nederland is enorm. Daarnaast zijn de verzekeringspremies van de verschillende fietsverzekeringen ook groot. Op deze pagina zie je de verschillen in premie en door welke factoren deze beïnvloed worden. Je kan hierbij denken aan de hoogte van de dekking en de looptijd van de fietsverzekering. Let op: een fietsverzekering is niet alleen interessant voor nieuwe fietsen. Het is namelijk ook mogelijk om een tweedehands fiets te verzekeren.

Looptijd Fietsverzekering vergelijken

Fietsverzekeringen worden vaak standaard afgesloten met een bepaalde looptijd. Er zijn ook doorlopende fietsverzekeringen op de markt. Een fietsverzekering van bepaalde looptijd duurt gemiddeld 2 tot 5 jaar. Dit betekent dat jou fiets voor 2-5 jaar verzekerd is. Sommige verzekeraars rekenen hiervoor een eenmalige vergoeding, bij andere verzekeringsmaatschappijen moet je een maandelijks bedrag betalen. Een doorlopende fietsverzekering heeft geen eindtijd. Bij deze verzekeringsvorm betaal je meestal maandelijks maar soms ook jaarlijks een vast bedrag voor je fietsverzekering.

Fiets verzekeren tegen diefstal

Het hoge aantal fietsendiefstallen in Nederland zorgt ervoor dat mensen graag hun tweewieler willen verzekeren. Aan een diefstalverzekering zitten een aantal eisen. Zo zijn er onder andere eisen aan het type slot, de leeftijd van de fiets en de regio waar je woont.

  • Fietsslot – Om te beginnen met het fietsslot: het fietsslot moet ART gekeurd zijn. Op het moment dat je fiets gestolen is moet je beide originele genummerde fietssleutels kunnen overhandigen aan de verzekeringsmaatschappij.
  • Leeftijd fiets – De tijd tussen de aankoop van de fiets en het moment van diefstal heeft invloed op de hoogte van de vergoeding. De meeste verzekeraars vergoeden alleen de eerste 3 jaar de nieuwwaarde van de fiets. Andere verzekeraars vergoeden slechts de dagwaarde, die kan inmiddels een stuk lager liggen dan het aankoopbedrag.
  • Regio – Ook de regio waar je woont is van invloed op je verzekeringspremie. Door het hoge aantallen diefstallen in de randstad is de verzekeringspremie hier ook wat hoger dan in de provincie.