Fietsschoenen

Fietsschoenen Kopen

Op de eerste plaats moeten fietsschoenen of raceschoenen die u koopt en past, zodanig zijn dat het lijkt alsof u geen schoenen aan hebt. Ze zullen niet alleen het comfort tijdens het sporten moet verbeteren maar ook de prestaties en de veiligheid.Voor de aanschaf van fiets- of raceschoenen is het belangrijk dat u vooraf goed bedenkt waaraan ze moeten voldoen. Op de eerste plaats moeten fietsschoenen u meer houvast op de pedalen geven. Het zijn vooral wielrenners die gebruik maken van fietsschoenen maar tegenwoordig kunnen ook mountainbikers niet meer zonder.

SPD Schoenen

Fietsschoenen werken over het algemeen met een kliksysteem, SPD genaamd. SPD is een afkorting van Shimano Pedaling Dynamics. Hierbij zit onderaan de fietsschoen een speciaal metalen schoenplaatje dat in het pedaal vastklikt. Dit heeft een belangrijk voordeel tijdens het fietsen. U kunt nu niet alleen duwend een kracht uitoefenen maar ook trekkend. Het plaatje wordt ter hoogte van de voorvoet onder de zool bevestigd. Het werkt niet alleen efficiënter maar het is ook veiliger vooral tijdens afdalingen. De benen en trappers zijn door het gebruik van dergelijke schoenen een geheel geworden. Fiets- en raceschoenen moeten zo zijn ontworpen dat ze de vorm van de voet precies volgen en de voetzool volledig ondersteunt. De schoen moet zo zijn dat dat de voeten tijdens het gebruik nergens door de schoenen extra worden verwarmd of worden afgekneld. Het afknellen zou namelijk een ‘dood’ gevoel kunnen veroorzaken wat de veiligheid negatief beïnvloed.

Schoenmaat fietsschoen

Zorg er voor dat de maat van de fietsschoen die u koopt goed is. Koop een fietsschoen of raceschoen nooit in de ochtend maar in de middag omdat dan u voeten zijn opgezet. Neem de schoen alsnog een maat groter dan de maat die u op dat moment past. Tijdens het fietsen worden uw voeten altijd warmer en zullen uitzetten . Voorkom dat de schoen gaat klemmen tijdens het sporten , er moet ruimte over zijn. Kijk bij het passen niet alleen naar de lengte van de schoen ook naar de breedte. De hak van de schoen moet de hiel stevig fixeren. De hiel van de voet mag tijdens het fietsen niet uit de schoen glippen.

Bevestigingssysteem

De schoen moet naast een goed kliksysteem ook voorzien zijn van goede gespen of klittenband. Een raceschoen moet de voet goed omsluiten en tijdens het fietsen niet los kunnen gaan tijdens het fietsen. Wanneer er tijdens het vastmaken van de schoen aan de bovenzijde rimpels ontstaan is dat een indicatie dat de schoenmaat niet goed is.