Fietshelm

Fietshelm Kopen

Een fietshelm is cruciaal voor de veiligheid van wielrenners maar eigenlijk voor alle fietsers. Als zwakke weggebruikers hebben zowel voetgangers als fietsers nood aan maximale bescherming in het drukke verkeer van alledag. Duizenden van van hen worden jaarlijks geconfronteerd met een ernstig verkeersongeval en toch dragen nog steeds heel wat fietsers geen fietshelm als extra bescherming. Wat is dan precies een veilige fietshelm en op wat moet je zeker letten bij de aanschaf ervan?
Een racehelm hoort bij een racefiets, en terecht. Maar dat is eveneens het geval voor klassieke fietsen. Een fietshelm kopen is er spijtig genoeg bij de meeste fietsers niet bij,en toch wordt een fietshelm kopen door alle betrokken instanties sterk aangeraden. Wat is een goede en dus veilige fietshelm? Een racefietshelm kopen vind iedereen de normaalste zaak van de wereld. Toch wagen zich nog steeds opvallend veel fietsers zonder fietshelm in het dagelijks verkeer. Zelfs kinderen fietsen zonder helm en zij zijn het meest kwetsbaar.Een fietshelm kan nochtans ieder jaar duizenden ongevallen voorkomen.

Ruime keuze fietshelmen

Je informeert je best zo goed en uitvoerig mogelijk voor je een fietshelm koopt. Er is immers een grote keuze aan fietshelmen. Ze zijn er in alle mogelijke materialen, afmetingen, kleuren en uitvoeringen. De meeste fietshelmen worden wél op dezelfde manier samengesteld. Ze beschikken allemaal over een dunne buitenschaal uit harde materialen, meestal plastic. Deze beschermende buitenschaal is vastgemaakt aan een binnenschaal, uit zacht piepschuim. Die binnenschaal moet je immers zoveel mogelijk beschermen tegen de sterkste klappen. Binnen- en buitenschaal vormen uiteindelijk één geheel. Daarvoor wordt het piepschuim in de buitenschaal gespoten. Soms worden deze twee delen helmschalen op het laatst aan elkaar gelijmd. Verkeersdeskundigen opteren nochtans voor fietshelmen gemaakt als één geheel.

Pasvorm fietshelm

Een veilige fietshelm past als een tweede huid. Je mag niet eens voelen dat je een fietshelm aan hebt. Geef daarom steeds de voorkeur voor fietshelmen die je kunt aanpassen.Pas steeds je fietshelm voor je hem koopt. Fietshelmen zijn er in alle mogelijke maten, vanaf hoofdomtrek van 48 centimeter voor baby’s vanaf acht maanden.

Draagcomfort fietshelm

Niet alleen de juiste pasvorm maar zeker ook het draagcomfort van je fietshelm zijn belangrijke factoren. Fietshelmen werden vroeger gemaakt uit ontelbare kleine stukjes, maar die tijd is ondertussen wél voorbij. De huidige fietshelmen beschikken over een buitenring én een hoofdring. De beste en veiligste fietshelmen kan je verstellen met een schuifelement, anderen zijn uitgerust met een draaiwieltje of met een velcro sluiting. Kliksystemen met flexibele elementen verdienen je voorkeur. Op die manier kan de fietshelm aanpassen aan de omvang en de vorm van je hoofd. Kies steeds een fietshelm met een extra bescherming voor je kin. Dat geeft je meer draagcomfort. En vergeet zeker de kwaliteit van zowel de riemen als de aansluitingen niet te controleren. Ook goede ventilatie is belangrijk. Om overmatig transpireren te voorkomen koop je best een fietshelm met een goed verluchtingssysteem. De kleur van de helm kan helpen om extra op te vallen in het verkeer. Een felle kleur is daarom aan te bevelen.