Die Holländer kommen – Tour 2017

De Grand Départ in Utrecht in 2015 was een feest om nooit te vergeten. Wat een sfeer en wat een enthousiasme! Nederland is een echt fietsland en de wielerkoorts stijgt tot grote hoogte als de Tour de France van start gaat. Het zag er even naar uit dat Antwerpen ook een Grand Départ zou gaan verzorgen, want in 2015 gaf burgemeester Bart de Wever aan daarvoor alles uit de kast te willen halen. Helaas is onlangs bekend geworden dat het stadsbestuur de kosten voor het evenement, een bedrag van rond de 15 miljoen euro, te hoog vindt. Antwerpen zal zich dus niet kandidaat stellen voor de Tourstart in 2020. De keuze voor 2020 was gemaakt omdat het dan 100 jaar geleden is dat in Antwerpen de Olympische Spelen plaatsvonden. De stad wilde dit feit met een sportief hoogtepunt markeren, maar dat gaat nu dus niet door. De laatste keer dat een Belgische stad de Grand Départ in huis had was in 2012 in Luik. Antwerpen wordt wel gastheer voor de start van de Ronde van Vlaanderen.
Dit jaar start de Tour op zaterdag 1 juli in Düsseldorf en dan kunnen de ware wielerliefhebbers hun hart weer ophalen aan de sportieve prestaties van hun favoriete renners tijdens de Tour de France 2017. Voor Nederland is het geweldig om de Grand Départ zo dichtbij te hebben. Diverse wielerfans hebben al plannen om af te reizen naar Düsseldorf, en hoe kan dat beter dan op de fiets. Zo is er een peloton ‘Tukkers naar de Tour’ dat eerder al de tocht van 135 kilometer naar Utrecht maakte. Ze zijn al volop in training voor de rit naar Düsseldorf. Toen in Duitsland het bericht ‘Die Holländer kommen!’ werd verspreid was dat goed nieuws. De Nederlanders waren de allereerste groep die zich aanmeldde om naar Düsseldorf af te reizen. Een Duits initiatief om de Hollanders tegemoet te rijden strandde in schoonheid; de Duitsers bleken niet opgewassen tegen een monsteretappe van 280 kilometer. Nederland heeft een sterke wielerreputatie in het buurland, en men is van mening dat de Nederlandse recreanten veel beter zijn getraind dan de Duitse.
Natuurlijk gaat u als rechtgeaarde wielerfan niet alleen in uw luie stoel voor de televisie zitten tijdens de Tour de France! Zelf topprestaties halen op de fiets is toch het summum van de sport. Dan moeten niet alleen de benen maar ook het materiaal in orde zijn. Denk daarbij vooral aan de contactpunten van het lichaam en de fiets. Dat zijn de handen, de voeten en ….. Juist het zadel is van groot belang voor een goede ondersteuning van het lichaam op de fiets. Daarbij komt het erop aan de juiste maat te kiezen waarbij vooral de zitbotjes goed worden ondersteund. Let dus goed op de breedte van uw zadel. Echte winnaars gaan over lijken, maar als het niet nodig is hoef je niet op de blaren te zitten.