Derde overwinning voor Gilbert

Het is prachtig weer tijdens de Amstel Gold Race 2014. Drommen mensen staan langs het parcours in het zonnetje te genieten van een kleurig wielerpeloton. Zij kijken naar een groot peloton, dat een aantal minuten achter een kopgroep met Pim Ligthart fietst. Op de televisie worden ondertussen beelden getoond van een prachtig Nederland, wat een rijkdommen toch.
Mart en Maarten kakelen onderwijl door over allerlei wielerzaken. Af en toe zegt Joris (op de motor) wat er echt gebeurt. Op tachtig kilometer voor de finish stapt Mollema van zijn fiets, bergopwaarts nog wel. Mart vraagt Joris te vertellen wat er gebeurt. De hele wereld, althans het wielerkijkend deel, ziet dat Mollema wisselt, een bidon tussen de tanden houdt en wordt opgeduwd door Frans Maassen. En dat is dan ook precies wat Joris verteld. Hierna wordt hij door Mart bedankt voor de informatie.
Jaja! Op een kilometer of vijfendertig komt er actie vanuit het peloton en gebeurt er van alles. Op de Eyserbosweg komen de eerste scheuringen. Voeckler neemt daartoe het eerste initiatief en vormt een jagende groep op de koplopers, De kopgroep houdt knap stand. De kopgroep wordt kleiner en kleiner. Met drie man rijden zij voor de derde keer de Cauberg op. Er wordt oor iedereen hard door gefietst, zodat in het wedstrijdbeeld weinig veranderd. Riblon en Van Hecke zijn daarna nog met zijn tweeën op kop. Op de Geulhemmerberg wordt de jagende groep al bijna ingehaald. Er is nog slechts een minuutje te dichten naar de kloplopers.
Na de Bemelerberg is iedereen weer bij elkaar. Een man of zestig spoeden zich naar de laatste klim op de Cauberg. Onvoorstelbaar hard denderen zij Valkenburg binnen. Prachtig. Gilbert komt via de linkerzijde naar voren en knijpt er tussen uit. Het peloton valt in stukken uiteen. Enkelen proberen Gilbert te achterhalen, hetgeen echter bij proberen blijft. Met een kleine voorsprong komt Gilbert boven en geeft deze in de laatste dertienhonderd meter niet meer weg. Gilbert wint deze koers voor de derde maal. Vanendert en Gerras worden twee en drie. Molemma is op de zevende plek de beste Nederlander.
Gastcolumn van Gerard Bot.

Geplaatst op Categorieën Column