Cheng Ji eerste Chinese renner in de Tour

De wielerploeg Giant-Shimano zorgt al voor de start van de Tour de France voor een primeur. Hun renner Cheng Ji is de eerste Chinees, die als wielrenner deelneemt aan dit wielerspektakel. De in 1987 geboren Cheng heeft zich de laatste jaren langzamerhand ontwikkelt tot een goede renner. De renner is vooral een knechtenrol toebedeeld, hetgeen in deze ploeg van grote waarde kan zijn. De ploeg is voornemens om Kittel weer menigmaal in stelling te brengen, dus moet er een goed treintje worden geformeerd.
De start betekent niet, dat de renner voor het eerst geschiedenis schrijft. In de ronde van Spanje deed hij dat in 2012, maar kwam hij niet verder dan de 175e plaats. Wel toonde hij vechtlust en strijd, in één van de etappes werd hij zelfs tot strijdlustigste renner uitgeroepen. In 2013 schreef hij deze geschiedenis in de ronde van Italië, waarin hij opgaf. Een aantal jaren geleden won hij een etappe in de Ronde van de Zuid-Chinese Zee, een voormalige wielerkoers in Hongkong. Verdere overwinningen van hem staan niet beschreven. Geen grootse resultaten dus van de Chinees. Zijn ploegleider Rudi Kema heeft er echter alle vertrouwen in. Over de keuze zegt hij: “Wij zijn al een paar jaar met hem bezig en zijn ontwikkeling rechtvaardigt een selectie voor de Tour de France. Voor de globalisering van het wielrennen is het ook een belangrijke stap. “ Een mooie uitdaging dus voor deze man, die al sinds 2007 als prof zijn kilometers trapt.”
Voor dit artikel is internet geraadpleegd en zijn de woorden van Kemna uit de Volkskrant geciteerd. Zijn naam wordt op diverse manieren genoemd, Cheng Ji, Ji Cheng en Cheng Ju. Zelfs de site van zijn ploeg is hierin niet duidelijk. Een etappeoverwinning zal aan deze verwarring vast een einde maken.
Het team van Giant: Tom Dumoulin, Koen de Kort, Tom Veelers, Albert Timmer, Roy Curver, Marcel Kittel, John Degenkolb, Dries Devenyns en Cheng Ji.
Auteur: Gerard Bot.