25 jaar niets…

Zondag 27 april staat de 100e editie van ‘La Doyenne’ op het programma. Het sluitstuk van de Ardennenklassiekers. De laatste koers van de Vlaamse klassiekers, Parijs-Roubaix, werd dit jaar gewonnen door Niki Terpstra. Gaat het bij de belangrijkste Ardennen klassieker ook lukken om een Nederlander op het hoogste podium te krijgen? Bij Parijs-Roubaix heb ik alle voorgaande Nederlandse winnaars behandeld. Misschien bracht dit wel geluk, dus ik ga het dit keer nog eens doen.
Met een voorsprong van 2 minuten op de nummer 2 won Ab Geldermans op 9 mei 1960 Luik-Bastenaken-Luik. Volgens Geldermans zelf en vele toeschouwers langs de kant had Geldermans die dag vleugels. Mannen als Rik van Looy konden hem niet bij houden. Het werd op een gegeven moment nog spannend toen Geldermans voor een gesloten spoorwegovergang terecht kwam. Gelukkig greep de wedstrijdorganisatie in en mocht Geldermans 1 minuut 20 eerder vertrekken dan de achtervolgers.
Jaren later, 23 jaar om precies te zijn won Steven Rooks Luik-Bastenaken-Luik. In zijn 2e jaar als prof boekte hij 2 zeges. De eerste was een middagetappe in de Ronde van de Middellandse Zee en een paar maanden later won hij Luik-Bastenaken-Luik. Steven Rooks kwam solo aan, door te demarreren op de Côte des Forges.
5 jaar later was het nog eens raak. Adrie van der Poel won LBL. Hij won een sprint tussen 3 personen. Michel Dernies werd 2e en Robert Millar 3e. Van der Poel was op dat moment Nederlands kampioen wielrennen.
Sinds 1988 hebben de Nederlandse wielrenners niet meer gewonnen. In 100 jaar 3 winnaars. Dat is net zo veel als Kazachstan en Ierland. Luxemburg zit ons met 2 overwinningen op de hielen.
Dit jaar hebben ‘we’ weer een goede kans om te winnen. Bauke Mollema werd 4e in de Waalse Pijl en is gemaakt voor lange heuvels en bergen. Tom-Jelte Slagter werd 5e in Hoei, maar kan op de langere heuvels niet goed mee. Wout Poels werd 12e en is net als Mollema gemaakt voor de langere klimmen. Als een Nederlander zondag wint is het Mollema of Poels.
Om 100 jaar Luik-Bastenaken-Luik samen te vatten: 100 jaar bijna niets en 25 jaar net niet, maar na zondag klopt hier niets meer van…
 
Auteur: Niels Duits.

Geplaatst op Categorieën Column